Svet 0

06.09.2024.

10:55

Hitno upaljen crveni meteoalarm; Stiže haos, bežite

Kineski Nacionalni meteorološki centar danas je podigao crvenu uzbunu, odnosno uzbunu najvećeg nivoa, u pripremi za udar supertajfuna Jagi.

Izvor: Tanjug

Hitno upaljen crveni meteoalarm; Stiže haos, bežite
Tanjug/Guo Cheng/Xinhua via AP

Podeli:

Očekuje se da ce tajfun pogoditi priobalna područja od grada Vengčang u provinciji Hajnan do Leidžoua u provinciji Guangdong između poslepodnevnih sati i večeri.

Ministarstvo vodnih resursa je podiglo uzbunu za poplave u Guangdongu i Hajnanu na nivo tri i poslalo četiri tima da usmeravaju napore za prevenciju poplava u Hajnanu, Guangdongu, Guangsiju i Junanu, prenosi Sinhua.

Ministarstvo je saopštilo da ce uložiti napore u praćenje razvoja tajfuna, usmeravanje lokalnih samouprava u protokolima za prevenciju katastrofa i osiguravanje bezbednosti života i imovine.

Oko 419.367 stanovnika južne kineske provincije Hajnan danas je evakuisano zbog očekivanog udara supertajfuna Jagi kasnije u toku dana, saopštile su lokalne vlasti.

Kako se navodi, očekuje se da ce nivo morske vode porasti za 150 do 230 centimetara duž severnog priobalnog područja ostrva Hajnan do sutra u podne.

Istovremeno su u najvećem gradu tog ostrva, Hajkou, najavljene obilne poplave izazvane olujnim udarima i obilnim padavinama, prenosi Sinhua.

Supertajfun Jagi danas će pogoditi obalu kineske provincije Hajnan, a zbog snažnih oluja i jakih kiša u ovom regionu škole danas ostaju zatvorene, dok su letovi otkazani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: