Svet 5

06.09.2024.

10:25

Objavljen snimak: Rusi su ih ubili, brutalno

CNN je došao u posed video-snimka na kom se vidi kako ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali.

Izvor: Index.hr

Objavljen snimak: Rusi su ih ubili, brutalno
Profimedia

Podeli:

Na snimku se vidi kako Ukrajinci hodaju usred prašnjave staze, a zatim padaju na kolena s rukama na glavi. Nekoliko sekundi kasnije, pokazuje snimak ukrajinskog drona, leže licem prema dole, nepomični.

Index prenosi da je snimak napravljen u avgustu, tokom borbi u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini, a pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali.

Izvori iz ukrajinske odbrambene obaveštajne službe dali su CNN-u popis od 15 dokumentovanih slučajeva od zadnjih godinu dana u kojima su Rusi ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umesto da ih uzmu kao zarobljenike.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena 62 ukrajinska vojnika.

"Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja - onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin", rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac.

Ukrajinski tužioci navode i primer iz januara kada je ruski vojnik ustrelio ukrajinskog vojnika dok je izlazio, podignutih ruku, iz rova u blizini Prijutne. Kao dokaz su priložili snimak iz drona.

Kako se još navodi, ukrajinska odbrambena obaveštajna služba dala je CNN-u audio transkripte u kojima se čuje kako ruski zapovednik, poznat kao "Turčin", naređuje podređenom na terenu, "Maloju", da ubije zarobljenike.

Turčin: "Sredite ih, je*eno ih uništite, da ništa ne ostane."

Maloj: "Shvatam, razumem."

Turčin: "Javite se kada ih sredite."

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u da se sprovodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očiglednih pogubljenja ukrajinskih vojnika. "Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na moguću naredbu. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli predstavljati zločine protiv čovečnosti", kazao je izvor.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: