Svet 0

06.09.2024.

7:51

Amerika je gladna, ali bukvalno

Glad u Americi je prošle godine dostigla najviši nivo u poslednjoj gotovo deceniji, saopšteno je u sredu iz američke vlade.

Izvor: Glas Amerike

Amerika je gladna, ali bukvalno
Depositphotos/zurijeta

Podeli:

Prema izveštaju Sekretarijata za poljoprivredu, 18 miliona domaćinstava, ili 13,5 odsto, u jednom trenutku se mučilo da obezbijedi dovoljno hrane.

Glad u SAD raste od 2021. godine, nakon višegodišnjeg pada. Prošlogodišnji podaci Biroa za statistiku pokazali su rast neizvesnosti u snabjevanju hranom posle ukidanja programa kojima je proširena pomoć u ishrani tokom pandemije kovida 19.

U izveštaju Sekretarijata za poljoprivredu ne objašanjava se zašto je došlo do rasta gladi.

Organizacija koja se bori protiv gladi, "Feeding America", u maju je saopštila da gladnim ljudima u Americi ukupno nedostaje više od 33 milijarde dolara za zadovoljavanje potreba u ishrani, delom i zbog većih cena hrane.

Sekretar za poljoprivredu Tom Vilsek u saopštenju je naveo da je Kongres kriv zato što ove godine nije proširio poreske olakšice za decu, te najveći program za pomoć u hrani "SNAP" (Program za dodatnu pomoć u ishrani).

"Neprihvatljivo je da bilo ko bude gladan u Americi", poručio je Vilsek.

Proširenje federalne pomoći za hranu i poreskih olakšica za decu bi pomoglo da se problem reši, smatraju grupe koje se bore protiv gladi.

Smanjenje i eliminisanje gladi u Americi neće se desiti preko noći, ali je dobro poznato koje su mere za to potrebne", naveo je u saopštenju Erik Mičel, predsjednik Saveza za okončanje gladi.

U odnosu na 2022, prošle godine je bilo milion domaćinstava više koja su bila suočena sa neizvesnošću u snabdevanju hranom. Oko 6,8 miliona od 18 miliona domaćinstava suočavalo se sa veoma malom sigurnošću kada je reč o nabavci hrane, što znači da je ishrana jednog ili više članova bila poremećena tokom godine zato što nisu mogli da priušte da kupe dovoljno hrane.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: