Svet 11

06.09.2024.

23:45

Rat – 924. dan: Snažan udar; Ukrajina ostaje bez odbrane; Rusi preuzeli kontrolu

Rat u Ukrajini – 924. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 924. dan: Snažan udar; Ukrajina ostaje bez odbrane; Rusi preuzeli kontrolu
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je za En-Bi-Si njuz da će ovog meseca predstaviti "Plan pobede" predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i kandidatima za novog šefa Bele kuće, Kamali Haris i Donaldu Trampu.

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a povređeno je 55.

Ukrajina ima sisteme protivvazdušne odbrane, ali oni nisu dovoljni da odbiju svaki ruski napad izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na 50. Međunarodnom forumu Ambrozeti u Italiji.

Završeno

22:09

Rusi preuzeli kontrolu nad sedam ukrajinskih naselja

Rusija je u petak saopštila da su njene snage prošle nedelje preuzele kontrolu nad sedam ukrajinskih naselja u istočnoj oblasti Donjecka, dok Moskva nastavlja napredovanje na različitim frontovima u istočnoj Ukrajini, prenosi Anadolu.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, Karlivka, Kirovo, Prečistivka, Ptiče, Skučne, Zavitna i Žuravka u Donjeckoj oblasti su pod ruskom kontrolom. 

"Ukupno 642 aviona i 283 helikoptera, 31.068 bespilotnih letelica, 578 protivvazdušnih raketnih sistema, 17.947 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.446 borbenih vozila opremljenih višecevnim raketnim sistemima, 14.158 artiljerijskih jedinica,53 topova,7 u specijalnim vojnim operacijama uništena su pomoćna motorna vozila," navodi se.

Ukrajinski zvaničnici nisu odgovorili na tvrdnje Rusije, a nezavisna potvrda razvoja događaja i dalje je teška zbog sukoba koji je u toku.
 

21:06

"Ukrajina nema dovoljno sistema PVO da odbije svaki ruski napad"

Ukrajina ima sisteme protivvazdušne odbrane, ali oni nisu dovoljni da odbiju svaki ruski napad izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na 50. Međunarodnom forumu Ambrozeti u Italiji.

"Cenimo svaki korak podrške Ukrajini, svaku akciju i svaki iskaz solidarnosti naših partnera širom sveta koji nam pomažu da obnovimo bezbednost i približimo mir. Ukrajinci žele da se ovaj rat završi više nego bilo ko drugi na svetu. Ruska agresija nam ne ostavlja drugog izbora osim da se borimo i branimo svoje živote. Imamo sisteme protivvazdušne odbrane, ali to nije dovoljno da obezbedimo celu našu teritoriju i odbijemo svaki ruski napad", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da uništi Ukrajinu i da dosledno čini sve da joj oduzme suverenitet.

"Mislim da Putin ne želi da odustane dok nas ne uništi. Njegova jedina misija je da nas uništi. Kako je moguće na ovaj način započeti dijalog? On je ubica", dodao je Zelenski.

20:32

Makron razgovarao sa Šolcom o nastavku podrške Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o važnosti nastavka podrške Ukrajini i potrebi da se postigne dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je Jelisejska palata.

U saopštenju se navodi da su Makron i Šolc istakli da će Francuska i Nemačka pružati pomoć Ukrajini onoliko dugo i intenzivno koliko to bude potrebno, preneo je Rojters.

Dvojica lidera osudila su ruski raketni napad na grad Poltavu centralnoj Ukrajini u kojem je u utorak poginulo 55 osoba, a povređeno njih 328.

18:30

Granatiran Pavlograd: 55 povređenih, jedina osoba poginula

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a povređeno je 55, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Jedna osoba je poginula, a 55 je povređeno, uključujući troje dece od četiri, devet i 11 godina. U napadu je oštećena petospratnica. Vatrogasci su ugasili požar i spasili pet osoba", dodaje se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Pet balističkih projektila Iskander ispaljeno je sa ruske teritorije na Pavlograd u centralnoj Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Prema rečima načelnika Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergeja Lisaka, dvojica hospitalizovanih su u kritičnom stanju.

"Napad je izazvao nekoliko požara u gradu, uključujući i stan u višespratnici", dodao je Lisak. Fotografije ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju teško oštećenu stambenu zgradu, a spasioci evakuišu ljude. Gusti crni dim kulja iz razbijenih prozora.

Rusija često gađa Pavlograd, grad poznat po hemijskoj fabrici koja proizvodi eksploziv. Pavlograd se nalazi na oko 100 km od teških borbi u obližnjoj Donjeckoj oblasti, gde ruske snage napreduju.

Pre ruske invazije u februaru 2022. godine, grad je imao oko 100.000 stanovnika, navodi kijevski portal. Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu otkako je Kijev prošlog meseca pokrenuo prekograničnu ofanzivu bez presedana na rusku oblast Kursk.

17:53

U napadu ruskih snaga na Sumsku oblast jedna osoba poginula, četiri povređene

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene, među kojima i petnaestogodišnja devojčica, nakon što su ruske trupe danas protivtenkovskim projektilima napale selo Krasnopolje u Sumskoj oblasti, saopštilo je Tužilaštvo Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.

17:51

Ukrajinski piloti počinju obuku na borbenim avionima u Kanadi

Grupa ukrajinskih borbenih pilota doputovala je u Kanadu ove nedelje na obuku, prenosi danas Evropska pravda.

Kanadski ministar odbrane Bil Bler objavio je na 24. sastanku Kontakt grupe o Ukrajini da će ove nedelje ukrajinski piloti koji su stigli u kanadu proći obuku u Fajter lid-in programu. Ovaj program omogućava pilotima da se steknu osnovne veštine za opravljanje borbenim lovcima.

Uobičajni kurs traje šest meseci i uključuje 120 časova instrukcija, 20 časova simulacije i još 50 časova borbene obuke u vazduhu.

Bler je, takođe, istakao da će ovog meseca ukrajinska vojska početi da se obučava na dronovima tipa "skajrendžer", koje je Kanada obezbedila Ukrajini.

Takođe, vlasti u Otavi su saopštile da će poslati novi vojni paket Ukrajini, u šta ulaze projektili za borbene avione, malo oružje i oprema.

16:23

Najvažnije iz nedeljnog brifinga Ministarstva odbrane Rusije
  • Grupa snaga ruske vojske "Centar" oslobodila je Kirovo, Ptičje, Skučno, Karlovku, Zavetno i Žuravku u DNR;
  • Ruskoj vojsci predao se 41 ukrajinski vojnik;
  • Kijev je u zoni specijalne operacije izgubio oko 16.215 vojnika;
  • Grupa snaga "Istok" Oružanih snaga Rusije oslobodila je Prečistovku u DNR i zauzela povoljnije linije;
  • Ukrajinske snage izgubile su gotovo 860 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Istok";
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.500 vojnika i tri tenka u zoni odgovornosti Zapadne grupe ruskih snaga;
  • Ukrajinske snage izgubile su oko 485 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Dnjepar";
  • Ruske snage su od početka specijalne vojne operacije uništile više od 640 aviona ukrajinske vojske;
  • Ruske snage izvele su 17 grupnih napada, uključujući supersoničnim raketama "kindžal" na energetske i industrijske objekte Ukrajine;
  • Snage Crnomorske flote uništile su 11 bespilotnih čamaca;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 4.725 vojnika i dva tenka u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske;
  • Oružane snage Rusije oborile su avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, presrele 7 raketa "atakams", kao i 367 ukrajinskih dronova;
  • Oružane snage Ukrajine pogodile su u Poltavi 179. centar za obuku i trening, gde su strani instruktori obučavali operatere za radioelektronsku borbu za napade na Rusiju,Ukrajinske snage izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga "Sever" gotovo 3.280 vojnika.
     

15:33

Zelenski traži "zeleno svetlo" da udari

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u Nemačkoj pozvao vojne vođe zapadnih zemalja da dozvole Ukrajini da gađa ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Sastanak Odbrambene kontakt-grupe Ukrajine podudara se prvom ofanzivnom operacijom ukrajinske vojske na tlu Rusije dok se na svom tlu suočava sa značajnom pretnjom ruskih snaga u blizini Donbasa.

"Treba da imamo ovu mogućnost (napada), ne samo na podeljenoj teritoriji Ukrajine, već i na ruskoj teritoriji, tako da Rusija bude primorana da traži mir. Moramo da nateramo ruske gradove, pa čak i ruske vojnike da razmišljaju o tome šta im treba: mir ili Putin" rekao je Zelenski Kontakt-grupi u Vazduholovnoj bazi Ramštajn.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: