Svet 1

05.09.2024.

23:44

Strategija Ukrajinaca funkcioniše; Sirski demantovao Putina

Vrhovni vojni komandant Ukrajine rekao je u intervjuu emitovanom u četvrtak da je upad Kijeva u rusku južnu Kursku oblast bio uspešan i da u poslednjih šest dana nije bilo ruskog napredovanja u ključnom sektoru istočnog ratišta.

Izvor: Jutarnji.hr

Strategija Ukrajinaca funkcioniše; Sirski demantovao Putina
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojska je prošlog meseca ušla u oblast Kursk i kaže da je zauzela desetine naselja.

U međuvremenu, ruske snage na istočnom frontu u ukrajinskoj oblasti Donjeck približile su se gradu Pokrovsku. Ukrajinski komandant Oleksandr Sirski, koga je intervjuisao Si-En-En, rekao je da je rusko napredovanje zaustavljeno.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

"Tokom poslednjih šest dana, neprijatelj nije napredovao ni metar u pravcu Pokrovskog. Drugim rečima, naša strategija funkcioniše", rekao je on. Upad u Kursku oblast je, kako je rekao, "značajno poboljšao moral ne samo vojske, već i celokupnog ukrajinskog stanovništva".

Njegovi komentari bili su u suprotnosti sa komentarima ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ranije u četvrtak rekao da upad na Kursk nije uspeo da uspori napredovanje Moskve u istočnoj Ukrajini.

Sirski je rekao da je ukrajinska vojska primetila smanjenje granatiranja i intenziteta borbi na istoku Ukrajine. "Naravno, neprijatelj je koncentrisao svoje najobučenije jedinice u rejonu Pokrovskog. Ali mi smo im uskratili mogućnost manevrisanja i raspoređivanja pojačanja iz drugih sektora," rekao je on.

"Najproblematičniji za nas ostaje sektor Pokrovska, dok se u ostalim oblastima situacija stabilizovala. Zato smatram da je strategija izabrana ispravno i da će nam doneti željene rezultate".

Predsednik Vladimir Zelenski je u noćnom obraćanju u četvrtak rekao da ukrajinske snage drže pozicije u Kursku i "svakim danom operacije dokazujemo svetu da Rusija može da izgubi ovaj rat".
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

22 h

Podeli: