Svet 0

05.09.2024.

20:55

Nož u leđa Tusku?; Duda ga optužio za "izdaju"

Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je premijera te zemlje, Donalda Tuska, da nastavlja da sarađuje sa ruskim specijalnim službama, a to sve na osnovu sporazuma sa Federalnom službom bezbednosti, koji je Tuskova vlada potpisala 2012. godine.

Izvor: Sputnjik

Nož u leđa Tusku?; Duda ga optužio za "izdaju"
EPA-EFE/Leszek Szymanski

Podeli:

Poljski list "Žečpospolita" je objavio da je državljanin Rusije Pavle Rubcov, tokom upoznavanja sa krivičnim postupkom koji je vođen protiv njega, dobio pristup i tajnim dokumentima, kako prenose ruski mediji.

Poljsko Tužilaštvo je potom objasnilo da optuženi u skladu sa zakonom ima pravo da se upozna sa svim dokumentima koja su deo krivičnog postupka i to bez izuzetka.

Poljsko Tužilaštvo je navelo da ruskom državljaninu nisu otkrili državnu tajnu, prenosi poljski list.

"Teško je to komentarisati. Postojeća pravila omogućavaju da se štite bezbednost i interesi Poljske i da se u takvim situacijama načini izuzetak i ne dozvoli osumnjičenom pristup dokumentima posebno ako su tajni. Situacija je zanimljiva jer već tada nije bilo nikakve sumnje da je taj gospodin ruski agent i bilo je poznato da će biti deo razmene koju su organizovale SAD i Rusija ," izjavio je Duda.

On je naveo da su "gospoda iz Agencije za unutrašnju bezbednost" znala da pokazuju dokumenta navodno saradniku ruske specijalne službe koji je optužen u Poljskoj za špijunažu, kažu ruski mediji.

Duda je podsetio da je 2012. u vreme Tuskove vlade sklopljen Sporazum o saradnji između Vojne kontraobaveštajne službe Poljske i FSB.

"Zar se ta saradnja između specijalnih službi Poljske i Rusije nastavlja? Jer, tako se čini," dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

7 h

Podeli: