Svet 1

05.09.2024.

19:23

Velika promena u Ukrajini

Ukrajinski poslanici danas su glasali za devet novih ministara, uključujući šefa diplomatije i dva potpredsednika vlade. Reč je o najvećoj rekonstrukciji vlade Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije 2022. godine.

Izvor: Index.hr

Velika promena u Ukrajini
Profimedia

Podeli:

Andrij Sibiha, iskusni, ali nepoznati 49-godišnji diplomata, preuzima Ministarstvo spoljnih poslova od Dmitra Kulebe, koji je poslednjih godina jedno od najprepoznatljivijih lica ukrajinske vlasti na Zapadu. 

Olgi Stefanjišini se proširio resor, pa je, pored toga što je vodila pristupanje zemlje Evropskoj uniji i NATO-u, postala i ministarka pravde. U obraćanju poslanicima pre potvrde, ona je rekla da su potrebne "stotine i hiljade" zakonskih izmena da bi Ukrajina postala članica Unije. 

Bivši inženjer, 32-godišnji Herman Smetanin, imenovan je za ministra strateške industrije, pa će biti zadužen i za domaću proizvodnju naoružanja. 

Oleksij Kuleba, bivši zamenik šefa kabineta Zelenskog, imenovan je za potpredsednika vlade. On će biti zadužen za rekonstrukciju, regione i infrastrukturu, važno odeljenje koje nadgleda potencijalno ogromne novčane tokove. Imenovani su i novi ministri poljoprivrede, kulture, životne sredine, boraca i sporta. 

Rojters piše da ova rekonstrukcija vlade deluje kao političko osveženje, jedino kakvo je moguće tokom ratnog stanja zbog kog se u Ukrajini ne održavaju izbori. 

Podsetimo, rekonstrukcija vlade počela je u utorak, kada je nekoliko ministara podnelo ostavke. Najmanje pet drugih odeljenja je već ostalo upražnjeno ranijim odlascima. 

Dmitro Razumkov, predstavnik opozicije, smatra da nova imenovanja neće dovesti do velikih promena. Većina odluka se na kraju donosi u kabinetu Zelenskog, koji je tokom ratnog stanja dobio vanredna ovlašćenja, rekao je on. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

23 h

Podeli: