Svet 15

05.09.2024.

17:38

"Bomba" do koje je došao FBI: Ovo je plan Moskve

Američka vlada objavila je u sredu da je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplenila više od 30 internet domena povezanih s kampanjom uticaja na američke izbore.

Izvor: Index.hr

"Bomba" do koje je došao FBI: Ovo je plan Moskve
EPA-EFE/WILL OLIVER

Podeli:

Međutim, gomila informacija koje je FBI dostavio sudu takođe je otkrila još jednu "bombu": rusku operaciju manipulisanja nemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim osobama, piše Politiko.

Cilj ruske kampanje u Evropi bio je da se "poseju" podele, da se diskredituje Amerika i da se potkopa podrška Ukrajini, pokazuje ceo niz ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka o vođenju psihološkog rata.

Dokumente je pribavio FBI i poslao ih sudu kao prilog optužnicama podignutim u sredu. "Podnesak na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Evropljana", preneo je Index.

Jedan dopis ruske Agencije za socijalni dizajn (Social Design Agency) opisuje plan uticaja na javnost putem stvarnih objava i komentara na društvenim medijima kako bi se zaobišli bot filteri.

Agencija za socijalni dizajn djeluje prema naredbama Sergeja Kirijenka, visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja, navodi se u podnesku FBI-ja.

Ruski dokument navodi da je cilj kampanje da se "izazovu u publici racionalne ('zašto baš MI treba da pomažemo Ukrajini?') i emocionalne ('Amerikanci su pravo smeće!') reakcije".

Operacija se takođe oslanjala na takozvane "doppelgänger" domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji su izgledali kao da dolaze iz zapadnih medija.

DomenI SU TAKO uključivale lažne članke Rojtersa, Špigla, Bilda, La Monda, La Parizijena, Velta; Frankfurte Algemajne cajtunga…, a plaćane su kriptovalutama poput bitkoina, tvrdi FBI.

Ruski operativci identifikovali su Nemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj. "Nemci su zavisniji od Francuza", stoji u jednom od ruskih dokumenata. Verovatno se to odnosi na ekonomsku zavisnost Nemačke od ruskog gasa I izvoza.

"Prvo i najvažnije, moramo diskreditovati SAD, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, moramo uveriti Nemce da se suprotstave nedelotvornoj politici sankcija", citirao je FBI internu rusku belešku.

Još jedan dokument Agencije za socijalni dizajn opisuje operaciju pod nazivom "Podsticanje  međunarodnog konflikta" usmerenu posebno na Francusku i Nemačku.

Cilj operacije je sledeći: "Eskalirati unutrašnje napetosti, kako bi se promovisali interesi Ruske Federacije, kao i uticati na sukobe u stvarnom životu i veštački stvarati konfliktne situacije putem lažnih članaka, influensera, kao i ciljanih objava i komentarima na društvenim mrežama."

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

23 h

Podeli: