Svet 1

05.09.2024.

14:59

Rusi brutalno uništeni FOTO/VIDEO

Već danima pojedini stručnjaci savetuju Ukrajincima koji se nalaze na teritoriji kod Pokrovska da se povuku jer bi ih u protivnom brojčano nadmoćna ruska vojska mogla opkoliti i uništiti.

Izvor: Index, Forbs

Rusi brutalno uništeni FOTO/VIDEO
Shutterstock/Dmytro Larin

Podeli:

Kako piše Forbs, a prenosi Indeks (Index), tamo se nalazi na stotine ukrajinskih vojnika iz četiri brigade, koji drže teritoriju južno od grada, ukrajinskog uporišta smeštenog na ključnim linijama za snabdevanje u Donjecku, na istoku zemlje.

Ipak, čini se da Ukrajinci još nisu spremni da odustaju, navodi se u izveštaju Forbsa, i dodaje da su u sredu Oružane snage Ukrajine dobile krvav okršaj na ključnom raskršću ulice i pruge, između teritorije koji drže i glavnog ukrajinskog sektora na severu.

Borba je počela kada su najmanje dva ruska vozila, najverovatnije oklopna vozila za prevoz trupa BTR i oklopni traktor MT-LB, pojurila glavnom ulicom prema mestu Selidove, koje je pod ukrajinskom kontrolom.

Kako se navodi, očigledno je da ruske snage žele da uđu u Selidovo, dok Ukrajinci žele da ga zadrže, jer dok god Ukrajinci izdrže na južnom delu ove isturene teritorije, predstavljaju pretnju levom boku glavnih ruskih jedinica koje se pokušavaju još više približiti Pokrovsku.

"Tokom protekle sedmice zapovedništvo ruskih snaga prebacilo je glavni fokus s direktnih napada na Pokrovsk na Selidovo i okolna područja prema istoku i jugoistoku", izvestio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije u nedelju. "Ako budu uspešni, moći će da napreduju prema Pokrovsku i osiguraju levi bok snaga koje se kreću s juga."

Jedno od ruskih vozila koje je projurilo ka Selidovu, BTR, uspelo je da iskrca desetak pešaka na, kako su verovali, sigurno mesto. Međutim, vojnici su bili stešnjeni uz samo vozilo kada ga je pogodio ukrajinski tenk. Vozilo je oštećeno, a pešaci su ili ranjeni ili poginuli.

Zatim je pogođeno i drugo rusko vozilo.

Iz ovog detalja iz borbi jasno je da Ukrajinci nisu spremni da izgube kontrolu nad saobraćajnicama i železnicom koja spaja Pokrovsk, Selidovo i Ukrajinsk, kao ni nad teritorijom koja okružuje ova mesta.

Tročlana posada ukrajinskog tenka pogodila je ruski MT-LB iz neposredne blizine još jednom, a potom odgurala zapaljenu olupinu s pruge.

Ishod je jasan. Ruski napad je bio neuspešan, pretrpeli su teške gubitke i ljudi i opreme, a ukrajinski položaji su ostali netaknuti, a putevi čisti. U ovom trenutku Pokrovsk se još drži, zaključuje se u tekstu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: