Svet 0

05.09.2024.

11:43

Ključa u Kijevu: Zelenski na udaru – prešao je sve granice, to je zloupotreba!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski našao se na udaru kritika u ukrajinskom parlamentu kada je u sredu započeo najveću rekonstrukciju vlade od kada je Rusija pokrenula svoje udare u punom obimu.

Izvor: B92.net/Politico

Ključa u Kijevu: Zelenski na udaru – prešao je sve granice, to je zloupotreba!
EPA/LESEK SZYMANSKI POLAND

Podeli:

Dok moskovske snage napreduju na istoku Ukrajine, a Kijev lobira kod zapadnih saveznika da iskoriste svoje rakete na ruskoj teritoriji, najviši opozicionari optužili su Zelenskog da sve više popunjava vladine položaje nizom bliskih saveznika i lojalista u pokušaju da konsoliduje vlast oko svoje kancelarije.

Stranka Zelenskog  je osvojila većinu 2019. godine, tako da on ima pravo da satavlja vladu.

Vojno stanje koje je na snazi tokom rata sa Ukrajinom daju mu moć, veća ovlašćenja i mogućnost zabrane izora. Neki ipak, smatraju da je Zelenski preterao i prekoračio korak.

"Sve akcije sadašnjih vlasti govore o sistematskoj centralizaciji vlasti od strane predsednika i njegove kancelarije", rekla je Ivanna Klimpuš-Cincadze, poslanica iz opozicione partije "Evropska solidarnost".

Opozicija Ukrajine govori o krizi u upravljanju u zemlji.

Sa druge strane, neki zvaničnici bliski Zelenskom i analitičari odbacivali su kritike i poručili opoziciji da ne kritikuje i dramatizuje dugo planirane poteze za jačanje iscrpljene ratne vlade.

"Stil Zelenskog je da s vremena na vreme rekonstruiše vladu, kako bi je učinio energijčnijom i efikasnijom", rekao je Volodimir Fesenko, politički analitičar ukraljinskog Penta Centra za politička istraživanja.

"Verujem da moramo da saslušamo predsednikov stav i sa kim mu je prijatnije da radi", rekao je Oleksandr Merežko, poslanik Sluge naroda i šef odbora za spoljne poslove u parlamentu.

Pobuna demokrata

Domaći protivnici Zelenskog misle da je prekršio sve mere i da zloupotebljava vlast. Oni žele reprezentativniju vladu dok se ruski rat nastavlja.

"U ovom trenutku nam je potrebna vlada spasa" izajvila je Klimpuš-Cincadze.

"Ali pristali bi smo na saradnju samo ako se Ukrajinska vlada vrati na vladavinu zakona, jer čak ni rat nije izgovor za ovakvu vladavinu."

Ukrajina ima istoriju korupcije, a SAD su se u različitim periodima zalagale da Kijev učini više da provjerava svoje zvaničnike i da suzbije političke i finansijske indiskrecije.

Iz administracije se govori da možda i ima razloga za zabrinutost.

Ipak, rat se navodi kao više nego legitiman razlog za poteze koje se u miru mogu gledati drugačije.

"Čak i uz sve kritike na račun šefa kabineta Zelenskog Jermaka koji postaje previše moćan, vidimo da nam partneri i dalje pomažu. Zato što razumeju našu situaciju. Oni razumeju da će Ukrajina dobiti ponovno pokretanje demokratije čim se rat završi i izbori", rekao je analitičar Fesenko.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: