Svet 6

05.09.2024.

23:50

Rat – 924. dan: Masovni napad, sve je uništeno; Oglasio se Sirski

Rat u Ukrajini – 924. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 924. dan: Masovni napad, sve je uništeno; Oglasio se Sirski
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su se najžešće borbe danas vodile na pokrovskom i kurahovskom pravcu.

U ruskom raketnom napadu na Lavov poginulo je sedmoro ljudi, među kojima je i žena s tri ćerke. Ranjeno je više od 70 osoba, saopštile su regionalne vlasti.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaće se sutra u Frankfurtu i razgovarati licem u lice.

Završeno

21:52

Zelenski se sutra sastaje sa Šolcom

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaće se sutra u Frankfurtu i razgovarati licem u lice, rekao je danas za Frans pres portparol nemačke vlade.

Sastanak će se održati kada se kontakt grupa ukrajinskih saveznika takođe sastane u Ramštajnu, američkoj vazdušnoj bazi u blizini Frankfurta, gde će ministri odbrane i vojni zvaničnici razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini.

Portparol nemačke vlade nije otkrio detalje programa Zelenskog. Prema Der Spiegel-u, što nije zvanično potvrđeno, Zelenski će takođe biti u Ramštajnu da zatraži više oružja za borbu protiv Rusa.
 

20:20

Broj poginulih u Poltavi povećan na 55

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu u utorak na vojni institut u gradu Poltava u centralnoj Ukrajini povećao se danas na 55, saopštila je služba za hitne slučajeve nakon što je spasilačka operacija završena.

To je najmrtonosniji ruski napad na Ukrajinu od početka ove godine, a u njemu je ranjeno 328 osoba, objavila je hitna služba na Telegramu, preneo je Rojters.

Načelnik Poltavske oblasti Filip Pronin naveo je da se 27 ranjenih osoba nalazi na intenzivnoj nezi. Prethodno je bilo saopšteno da je u napadu poginula 51 osoba.

Ruske snage su izvele dva udara balističkim projektilima na vojnu obrazovnu ustanovu.

19:30

Pogođeni su

17:42

Lideri Pentagona na sastanku u Berlinu: Glavna tema – vojna pomoć

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i načelnik združenih štabova general Čarls Braun otputovaće u Nemačku gde će sutradan održati sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn sa Kontakt grupom za odbranu Ukrajine o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Prioriteti sastanka grupe uključuju jačanje ukrajinske protiv-vazduhoplovne odbrane i "snabdevanje odbrambenih industrijskih baza" saveznika kako bi se osigurala dugoročna podrška Kijevu, naveo je u današnjem saopštenju general-major Pat Rajder, portparol Pentagona.

Ove nedlelje je Rusija izvela jedan od svojih najsmrtonosnijih vazduhoplovnih napada u ratu dok je Ukrajina u ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk.

Saveznici Ukrajine suočavaju se sa novim pozivima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za dodatnu protiv-vazduhoplovnu odbranu i popuštanjem ograničenja u pogledu toga koliko daleko u Rusiji Ukrajina može da gađa mete oružjem koje su joj obezbedile SAD.

"Protiv-vazduhoplovni odbrambeni sistemi i rakete su potrebni Ukrajini, a ne negde u skladištu", rekao je Zelenski na svom Telegram kanalu. "Sada su potrebni dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora".

Do sada je Bajdenova administracija držala relativno strogu kontrolu nad načinom na koji se mogu koristiti rakete koje ona daje Ukrajini. Ukrajina može odbrambeno pucati na ruske ciljeve duž granice, ali SAD zabranjuju njihovu upotrebu dublje u Rusiju, zbog zabrinutosti da bi takav napad dodatno eskalirao rat.

17:40

U granatiranju Šebekina poginuo civil

Tokom ukrajinskog granatiranja Šebekina u Belgorodskoj oblasti poginuo je civil, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Nažalost, imamo još jednu tragediju: u drugom udaru, jedan civil je preminuo od zadobijenih povreda na licu mesta pre nego što je stigla hitna pomoć", napisao je on na Telegramu.

Gladkov je rekao i da su se dva stambena objekta, dve pomoćne zgrade i magacin privrednog preduzeća zapalili nakon što su direktno pogođeni granatama, a vatrogasne ekipe gase požare, prenosi RIA Novosti.

Osim toga, naveo je on, razbijeni su prozori na deset stambenih zgrada, oštećeni su krovovi, fasade i ograde. Šebekinski gradski okrug Belgorodske oblasti graniči se sa Harkovskom oblasti Ukrajine i gotovo svakodnevno je podložan granatiranju.

Grad Šebekino se nalazi otprilike četiri kilometra od ukrajinske granice.

16:44

Stoltenberg: Postigli su mnogo, ali je i dalje neizvesno

Ukrajina je postigla "mnogo" u ofanzivi u ruskoj Kurskoj oblasti, ali je teško reći kako će se situacija dalje razvijati, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Samo Ukrajinci mogu da donesu teške odluke koje su potrebne, kao što je odluka o tome gde rasporediti snage i koji tip ratovanja je primeren u ovoj situaciji", rekao je Stoltenberg novinarima u Oslu, prenosi Rojters.

Stoltenberg je rekao i da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući dosezanje vojnih meta na ruskoj teritoriji.

16:15


Ruske snage iz grupe "Centar" oslobodile su naseljeno mesto Zavetno, na pokrovskom pravcu u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

13:52

Prva izjava novog ukrajinskog šefa diplomatije

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

22 h

Podeli: