Svet 3

04.09.2024.

19:51

Bivši komandant NATO: Ukrajinci su dokazali, mogu i bez nas

Bivši komandant NATO-a u Evropi, general Filip M. Bridlav, izjavio je danas da uspešna invazija Ukrajine na rusku pograničnu Kursku oblast pokazuje da ona može da izvede složene vojne operacije bez oslanjanja na savet Zapada.

Izvor: Tanjug

Bivši komandant NATO: Ukrajinci su dokazali, mogu i bez nas
EPA/ANASTASIA VLASOVA

Podeli:

On je rekao da će taj potez imati odjeka izvan same teritorije, stvarajući velike probleme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oko toga kako obični Rusi gledaju na svoje lidere i vojskui dodao da je upad ukrajinske vojske pokazao kako Ukrajina može da postigne velike pobede bez većeg učešća Zapada, prenosi Unian.

Bridlav je istakao da je ''nvazija izvedena bez mnogo smernica sa Zapada, a pogledajte kako je dobro funkcionisala''.

On je uporedio uspeh Ukrajine kod Kurska sa njenom velikom protivofanzivom prošle godine kada Ukrajina nije uspela da povrati ogromne delove teritorije, rekavši ad su tokom kontraofanzive Zapad i drugi partneri uveli mnoga ograničenja Ukrajini.

"Verujem da bismo, da je Ukrajina uspela da iskoristi takvu inicijativu prošle godine, imali drugačiji rezultat", rekao je on.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast pokrenut je 6. avgusta. U regionu je proglašen savezni režim vanredne situacije.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, više od 10.000 evakuisanih, uključujući više od 2.700 dece, smešteno je u 200 centara za privremeni smeštaj u 31 ruskom regionu.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: