Svet 11

04.09.2024.

17:20

Šolc gurnuo "prst u oko" Rusiji: Nećemo posustati

Nemačka neće posustati sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u vojnoj bazi u blizini grada Todendorf.

Izvor: Tanjug

Šolc gurnuo "prst u oko" Rusiji: Nećemo posustati
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

On je na taj način pokušao da odagna strahovanja da bi Berlin mogao da razočara Kijev zbog krize domaćeg budžeta i medijskih izveštaja o zamrzavanju nove vojne pomoći Nemačke, preneo je Rojters.

"Nemačka podrška Ukrajini neće prestati. Mi smo postigli odbrambene sporazume i na vreme osigurali finansije kako bi Ukrajina mogla da nastavi da se u potpunosti oslanja na nas u budućnosti", kazao je Šolc.

List Frankfurter Algemajne Zontagscajtung objavio je sredinom avgusta da nemačko ministarstvo finansija neće odobravati dodatne aplikacije za vojnu pomoć Ukrajini zbog smanjenja budžeta.

Portparol nemačke vlade kasnije je nazvao taj izveštaj netačnim i ponovio da će Berlin podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Šolc je govorio u vojnoj bazi u blizini Todendorfa gde je prvi nemački pvo sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM proglašen operativnim.

Nemačka je do sada isporučila Kijevu četiri od 12 obećanih sistema IRIS-T SLM.
 

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: