Svet 0

04.09.2024.

16:50

Italija: Sveštenik i borac protiv mafije napadnut u Rimu

Sveštenik i borac protiv mafije, don Antonio Koluča, napadnut je štapovima, daskama i flašama dok je u Rimu predvodio protestni marš protiv kriminala.

Izvor: Tanjug

Italija: Sveštenik i borac protiv mafije napadnut u Rimu
Shutterstock/Massimo Todaro

Podeli:

Sveštenik koji se godinama bori protiv kriminala i trgovine drogom u italijanskoj prestonici bio je izložen "nasilnom mafijaškom napadu", prenosi danas Gardijan.

Koluča (49), koji ima stalnu policijsku zaštitu zbog brojnih pretnji koje dobija, navodno je napadnut u nedelju uveče u četvrti Kuartičolo gde je predvodio protestni marš.  

"Tvoje vreme ističe, ubićemo te", viknuo je neko sa prozora u trenutku kada je na ulici došlo do napada na sveštenika.

Koluču su brzo na bezbedno sklonili pripadnici njegove bezbednosne pratnje. On je na meti rimske mafije zbog svog direktnog govora, kao i zato što je konfiskovani dom mafijaškog bosa pretvorio u azil za siromašne i narkomane.

"Ja ću se vratiti. Posvećen sam tome da služim gradu", kazao je Koluča nakon što je objavljena vest o napadu, dodajući da će uvek težiti pravdi za poštene građane u četvrti gde je napadnut.

Savetnica za bezbednost regiona Lacio, Luiza Ređimenti, kazala je da je ovo bio žestok mafijaški napad, ali da je sigurna da Koluča neće biti zastrašen time, već će udvostručiti napore da vrati dostojanstvo i nadu mnogim ispravnim građanima koji žive u toj četvrti.

Ovo nije prvi put da je on meta napada, pošto je 2014. izvršena provala u njegovu kuću i auto, a godinu dana kasnije dvojica muškaraca otvorila su vatru na njega, ali su ga promašili i lakše ranili prolaznika.

U avgustu prošle godine, jedan čovek pokušao je da pregazi Koluču skuterom u siromašnoj rimskoj četvrti Tor Bela Monaka.

Slučaj Koluče nije usamljen pošto su na desetine sveštenika širom Italije žrtve  napada i zastrašivanja mafije.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: