Svet 1

04.09.2024.

16:35

Besni rat: Spremno 3.000 novih boraca

Palestinski pokret Hamas obnovio je svoje kapacitete u severnom pojasu Gaze i regrutovao 3.000 novih članova posle 11 meseci rata, rekao je izraelski bezbednosni izvor za kanal 12 Njuz.

Izvor: Klix.ba

Besni rat: Spremno 3.000 novih boraca
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Ovaj medij je izvestio da, uprkos kolosalnoj šteti koju je izraelska vojska izazvala u Gazi, "najnovije informacije daju zabrinjavajuću sliku".

"Procenjuje se da je oko 3.000 novih boraca regrutovano u pokret, opremljenih oružjem i municijom. Ovaj razvoj događaja izaziva veliku zabrinutost među bezbednosnim zvaničnicima u Izraelu, jer ukazuje na sposobnost Hamasa da se oporavi, uprkos teškoj šteti koju je pretrpeo na početku rata“, citirala su oni jednog od bezbednosnih zvaničnika.

Prošlog meseca, zajednička studija projekta Critical Threat Project (CTP) i Instituta za proučavanje rata (IS") otkrila je da je, posle 10 meseci rata, izraelska vojska uspela da u potpunosti porazi samo tri od prijavljena 24 bataljona Hamasovog vojnog krila, brigade Kasam.

"Da su bataljoni Hamasa u velikoj meri uništeni, izraelske snage ne bi nastavile da se bore", rekao je za Si-En-En penzionisani pukovnik američke vojske Piter Mansur.

Bivši izraelski vojni ombudsman Jicak Brik rekao je krajem juna da su brojevi palestinskih boraca za koje vojska tvrdi da su ih ubili lažni i da izraelske snage trpe ozbiljne gubitke.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: