Svet 0

04.09.2024.

22:40

20.000 tona onoga što je sravnilo sa zemljom luku u Bejrutu je u NATO zemlji; Došlo je iz Rusije FOTO

Brod koji je prevozio 20.000 tona potencijalno opasnog tereta iz Rusije pristao je ove nedelje u luci u Norveškoj, nakon što je tražio zaklon od oluje.

Izvor: Njuzvik

20.000 tona onoga što je sravnilo sa zemljom luku u Bejrutu je u NATO zemlji; Došlo je iz Rusije FOTO
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

Teretni brod "Rubi" koji plovi pod zastavom Malte, isplovio je iz ruske severne luke Kandalakša 22. avgusta. Bio je natovaren amonijum-nitratom, supstancom koja se koristi za đubrivo i eksploziv, kada je pristao u luci Tromse, koja se nalazi u blizini univerzitetskog kampusa i univerzitetske bolnice, izvestila je u utorak norveška publikacija "The Barents Observer".

Brodu je u utorak naređeno da napusti luku i da se premesti dalje gde će na njemu biti izvršene  manje popravke, saopštila je policija.

"Mora se izvršiti popravka, što nije poželjno raditi tako blizu grada Tromsea. Policija radi zajedno sa norveškim pomorskim vlastima i nizom drugih aktera kako bi se situacija rešila na najbolji mogući način", dodali sui z policije grada, dodajući da je oštećen trup broda.

Tovar s tog broda međutim, veoma je opasan, jer je amonijum-nitrat odgovoran za brojne incidente, uključujući eksploziju u Bejrutu 2020. godine, u kojoj je eksplodirala velika količina te supstance uskladištene u luci Bejrut u Libanu, pri čemu je poginulo najmanje 218 ljudi.

U 2015. godini, u Tjenđinu, na severu Kine, 173 osobe su poginule, a stotine je povređeno u seriji eksplozija amonijum-nitrata.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika amonijum-nitrata, koji čini oko dve trećine svetske godišnje proizvodnje amonijum-nitrata od 20 miliona metričkih tona, prema kompaniji za finansijske usluge S&P Global.

Kada je u februaru 2022. počela invazija Rusije na Ukrajinu u punom obimu, zemlja je privremeno zabranila izvoz amonijum nitrata za podršku domaćim poljoprivrednicima, pošto su cene đubriva porasle na globalnom nivou.

U normalnim uslovima transporta i skladištenja, amonijum-nitrat je stabilno hemijsko jedinjenje. Istovremeno, pod određenim uslovima i spoljnim uticajima poput požara, može biti eksplozivan.

Policija je u sredu ujutro saopštila da će brod biti prebačen u selo Vanvag za nekoliko sati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

15 h

Podeli: