Svet 0

04.09.2024.

15:52

Liban krši ljudska prava izbeglica; Dok im finansijsku pomoć šalje EU

Vlasti Libana, koje dobijaju znatnu finansijsku pomoć Evropske unije, zajedno s Kiprom prisilno vraćaju sirijske izbeglice koje beže od rata i progona u svojoj zemlji, navodi organizacija Hjuman rajts voč (HRW) u izveštaju objavljenom 4. septembra.

Izvor: Beta

Liban krši ljudska prava izbeglica; Dok im finansijsku pomoć šalje EU
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

U izveštaju se tvrdi da su kiparska obalska straža i druge kiparske bezbednosne snage vraćali u Liban Sirijce koji su čamcima došli do te ostrvske zemlje, "bez obzira na njihov izbeglički status ili rizik da budu proterani u Siriju". Mnoge izbeglice koje je Kipar vratio, libanska vojska je odmah proterala u Siriju.

"Sprečavajući sirijske izbeglice da odu da traže zaštitu na drugom mestu, a zatim ih prisilno vraćajući u Siriju, Liban krši osnovnu zabranu vraćanja izbeglica kojima preti progon, dok Evropska unija pomaže u plaćanju računa. Kipar takođe krši ovu zabranu gurajući izbeglice nazad u Liban gde rizikuju da budu poslate u opasnost u Siriji", rekla je Nadja Hardman iz HRW.

Evropska unija je u maju ove godine odobrila paket pomoći od milijardu evra, od čega je najveći deo namenjen jačanju granične kontrole kako bi se zaustavio priliv migranata koji iz te zemlje idu ka Kipru i Italiji.

U Libanu se nalazi najveći broj izbeglica po stanovniku na svetu, uključujući 1,5 miliona sirijskih izbeglica, navodi HRW.

Izveštaj HRW je napravljen, između ostalog, na osnovu intervjua sa 16 Sirijaca koji su čamcima pokušali da ilegalno napuste Liban u periodu od avgusta 2021. do septembra 2023. Njih 15 je "pretrpelo kršenja ljudskih prava od libanskih i/ili kiparskih vlasti", uključujući pritvaranje, prebijanje i verbalne uvrede, saopštio je HRW.

HRW navodi da su u nekim slučajevima sirijske izbeglice koje je libanska vojska uhvatila dok su pokušavali da odu na Kipar odvedene na libijsko-sirijsku granicu i prebačene na sirijsku stranu. Neke od njih je, navodno, pritvorila sirijska vojska, dok su drugima naoružani ljudi iznuđivali novac da ih prokrijumčare nazad u Liban.

Kipar je u aprilu obustavio obradu zahteva Sirijaca za azil posle naglog povećanja broja neregularnih dolazaka, a HRW je optužio kiparske vlasti da na silu vraćaju čamce koji prevoze migrante iz Libana.

Kipar je u pojedinim slučajevima sprečio tražioce azila da se iskrcaju, a nekima koji su stigli do obale nije data prilika da podnesu zahtev za azil i umesto toga su pritvoreni i vraćeni u Liban, odakle su neki deportovani u Siriju.

"I libanske i kiparske vlasti su koristile prekomernu silu u vreme hapšenja i tokom pritvora", navodi se u izveštaju.

U dokumentu na 90 stranica se podseća da su EU i evropske zemlje dale Libanu oko 16,7 miliona evra od 2020. do 2023. za upravljanje granicom, uglavnom za projekte izgradnje kapaciteta kako bi se povećala sposobnost Libana da spreči neregularne migracije.

EU je u avgustu izdvojila još 32 miliona evra pomoći Libanu za nastavak sprovođenja projekata unapređenja upravljanja granicama do 2025.

"Evropsko finansiranje libanskih bezbednosnih agencija za upravljanje granicom je nastavljeno dok su iste te agencije učestvovale u nasilnom vraćanju i proterivanju sirijskih izbeglica po kratkom postupku", navodi HRW.

Zamenik kiparskog ministara za migracije i međunarodnu zaštitu negirao je u saopštenju da su vraćali izbeglice, napominjući da je tokom proteklih nekoliko godina bio masovan priliv migranata na Kipar, prenosi AP.

"Kapacitet države da primi dodatne migrante je preopterećen. Zato nam je cilj da uspostavimo ravnotežu između naših zakonskih obaveza i stvarnosti na terenu", navodi se u saopštenju.

Libanska agencija za opštu bezbednost rekla je HRW da je između 1. januara 2022. i 1. avgusta 2024. uhapsila ili vratila 821 Sirijca, na 15 brodova, koji su uhvaćeni u pokušaju da napuste Liban. Agencija tvrdi da je svaka deportacija o kojoj je "imala saznanja i koju je koordinirala, bila u skladu sa standardima međunarodnih ljudskih prava".

Vršilac dužnosti generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Beate Gminder rekla je u odgovoru na izveštaj HRW da Komisija "veoma ozbiljno shvata navode o nezakonitim radnjama", ali da je odgovornost nacionalnih vlasti da "istraže sve tvrdnje o kršenju osnovnih prava" i da krivično gone odgovorne.

HRW je u saopštenju istakao da EU i drugi donatori treba odmah da uspostave direktne, nezavisne mehanizme za praćenje poštovanja ljudskih prava u libanskim operacijama kontrole granica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: