Svet 2

04.09.2024.

14:15

Podrška SAD Tajvanu "čvrsta i principijelna"

Glavni američki izaslanik na Tajvanu Rejmond Grin izjavio je danas da je podrška SAD Tajvanu "čvrsta i principijelna", dodavši da će Amerika nastaviti da ispunjava svoje obaveze da osigura da se ostrvo odbrani od pretnji iz Kine.

Izvor: Beta

Podrška SAD Tajvanu "čvrsta i principijelna"
Shutterstock/Maoc Republic

Podeli:

SAD će "nastaviti da podržavaju napore odupiranja bilo kakvom pribegavanji sili ili drugim oblicima prinude protiv Tajvana", rekao je Grin, pozivajući se na Zakon o odnosima sa Tajvanom koji je obezbedio takvu podršku nakon prekida formalnih diplomatskih odnosa sa Tajvanom 1979. godine, kada je Vašington normalizovao odnose sa komunističkom vladom u Pekingu.

On je jasno stavio do znanja da je Tajvan glavni prioritet, posebno bezbednost plovidbe u ključnom Tajvanskom moreuzu koji deli ostrvo i samu Kinu.

SAD su poslale Tajvanu unapređene i nove mlazne lovce F-16, dok su tenkovi Abrams i druga oprema stigli ili su u pripremi, a Tajvan proširuje proizvodnju domaćeg naoružanja uključujući podmornice i rakete zemlja-vazduh.

Dosadašnja pomoć SAD Tajvanu uključuje približno 38,4 milijarde dolara od 2010, uključujući više od 6,4 milijarde dolara pod Bajdenovom administracijom, zajedno sa ekvivalentom od 345 miliona dolara u transferima oružja iz postojećih američkih zaliha.

Grin je stigao pre dva meseca na mesto direktora Američkog instituta na Tajvanu, čime je postao de-fakto američki ambasador na tom ostrvu sa 23,5 miliona stanovnika koje je zadržalo jake komercijalne, kulturne i političke veze sa SAD.

Tajvan je bio glavno pitanje kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan posetio Kinu prošle nedelje, sa ciljem da zadrži otvorenu komunikaciju u odnosima koji su poslednjih godina postali sve napetiji.

Kina je prekinula komunikaciju između dve vojske nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine. Razgovori su postepeno ipak nastavljeni više od godinu dana kasnije, nakon što su se Si i Bajden sastali u novembru.

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

19 h

Podeli: