Svet 3

04.09.2024.

13:47

Mađarska: Ne!

Mađarska podržava Ukrajinu u ratu ali ne veruje u vojno rešenje i protivi se pomoći iz inostranstva u smrtonosnim sredstvima, izjavio je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga general-pukovnik Gabor Borondi.

Izvor: Beta

Mađarska: Ne!
Profimedia

Podeli:

Borondi je u izjavi za portal Balkanska bezbednosna mreža upozorio da je rizik od eskalacije rata u Ukrajini visok, posebno s obzirom na "buduće mešanje Zapada".

"Sukob u Ukrajini se nastavlja, uzrokujući ogromne ljudske gubitke i ekonomske štete. Na ratištu nema traga proboju. Mađarska ne veruje u vojno rešenje i od samog početka poziva na trenutni prekid vatre i mir. Podržavamo početak smislenih pregovora za održivi mir koji će garantovati dugoročnu stabilnost i bezbednost na evropskom kontinentu", rekao je Borondi.

Po njegovim rečima, Mađarska neće isporučivati Ukrajini smrtonosna sredstva.

"Pozicija Mađarske je da se moramo držati dalje od vojnog sukoba i izbegavati korake koji samo služe njegovom produžetku", rekao je general.

Mađarska pruža snažnu i višestruku podršku Ukrajini, od humanitarne pomoći velikih razmera (i ukrajinskim izbeglicama koje žive u Mađarskoj i direktno Ukrajini) do pomoći u vezi s odbranom, poput borbene medicinske obuke i donacija zimske opreme.

"Jedna od tih aktivnosti je mađarska participacija u Koaliciji za razminiranje i u tom okviru ukrajinskoj vojsci pružiće potrebnu obuku", naveo je Borondi.

Mađarska ima svoj pristup ulozi NATO i u tom kontekstu general je kazao da Mađarska neće učestvovati u planiranju, izvršenju i finansiranju aktuelne inicijative NATO za podršku ukrajinskoj vojsci.

Modaliteti nesudelovanja dogovoreni su tokom posete generalnog sekretara NATO i sastanka sa premijerom Viktorom Orbanom 12. juna, uoči održavanja samita NATO u Vašingtonu.

"NATO ne bi trebalo da postane strana u sukobu, ne bi trebalo da pruža Ukrajini podršku u letalnim sredstvima ili da preuzme operativnu ulogu u toj zemlji. Održiva vojna podrška Ukrajini trebala bi se temeljiti na dobrovoljnom učešću i moraju se uzeti u obzir bezbednosni i obrambeni interesi i politike svih saveznika", kazao je Borondi.

Jedan od bezbednosnih interesa Mađarske je zaštita granica sa Ukrajinom zbog čega je ; 3. marta 2022. godine formirana privremena taktička grupa "Severoistok" čiji je zadatak podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova u humanitarnim operacijama – prihvatu, proveri i zaštiti izbeglica koji prelaze ukrajinsku granicu i traže azil.

"Grupu čine rezervne manevarske snage sa helikopterima, elementima borbene podrške za izviđanje, radarsko osmatranje kao i element borbene podrške zadužen za zajedničke vojno-policijske patrole", dodao je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: