Svet 1

04.09.2024.

11:20

Kim naredio: Ubijte ih?

Severnokorejski lider Kim Džong Un navodno je naredio pogubljenje do 30 zvaničnika zbog njihove nesposobnosti da spreče masovne poplave i klizišta u Kojima je stradalo 4.000 ljudi.

Izvor: Telegraf.rs

Kim naredio: Ubijte ih?
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Kako piše Njujork post, jedan zvaničnik iz severnokorejskog režima je izjavio da je između 20 i 30 lidera u Severnoj Koreji optuženo za korupciju i nemar, te da ih je država osudila na smrtnu kaznu, izvestila je južnokorejska  TV Čosun.

"Utvrđeno je da je 20 do 30 kadrova iz područja pogođenog poplavama pogubljeno istovremeno krajem prošlog meseca", rekao je zvaničnik za taj medij.

Njujork post navodi, međutim, da izveštaji o pogubljenjima nisu odmah potvrđeni od strane nezavisnih izvora.

Severnokorejska Centralna novinska agencija ranije je izvestila da je Kim Džong Un naredio vlastima da "strogo kazne" zvaničnike nakon katastrofalnih poplava koje su u julu pogodile provinciju Čagang, usmrtivši oko 4.000 ljudi i raselivši više od 15.000 osoba.

Zvaničnici koji su pogubljeni nisu identifikovani, ali je izveštaj naveo da je Kang Bong-hun, sekretar Pokrajinskog partijskog komiteta provincije Čagang od 2019. godine, bio među liderima koje je Kim smenio na hitnom sastanku tokom katastrofe.

Nakon sastanka sa Kimom, bivši severnokorejski diplomata Li Il-gju izjavio je za TV Čosun da je jasno da su zvaničnici u provinciji "toliko uplašeni da ne znaju kada će im pasti glava".

Kim Džong Un je prošlog meseca viđen kako obilazi pogođena područja i sastaje se sa stanovnicima, procenjujući da će biti potrebno nekoliko meseci da se poplavljena naselja obnove.

Severnokorejski lider je takođe osudio izveštaje iz Južne Koreje o broju žrtava, odbacujući tvrdnje da je poginulo na hiljade ljudi.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju izveštaji o tome da je Kim naredio uklanjanje zvaničnika zbog njihovih neuspeha.

U 2019. godini, država je navodno pogubila Kim Hjok Čola, svog nuklearnog izaslanika u SAD, zbog neuspeha u pregovorima o samitu između Kima i tadašnjeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Kasnije je otkriveno da je Čol zapravo bio u državnom pritvoru, izvestio je CNN.

Severna Koreja generalno ima visok nivo javnih pogubljenja, prema Korea Tajmsu, a država je pre pandemije kovida sprovodila u proseku 10 javnih pogubljenja.

Medij procenjuje da se stopa od tada povećala, sa najmanje 100 pogubljenja prošle godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: