Svet 6

04.09.2024.

12:01

Zašto Putin ljubi Kuran? VIDEO

Slike predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina kako ljubi Kuran, svetu knjigu islama, na otvaranju džamije u Čečeniji, kraj čečenskog lidera Ramzana Kadirova, izaziva reakcije zapadne javnosti.

Izvor: Index.hr

Zašto Putin ljubi Kuran? VIDEO
Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Tako se moglo pročitati kako je to znak opadanja uticaja ruskog vođe, koji je godinama važio za "zaštitnika hrišćanstva", šta god to značilo, piše hrvatski portal Indeks (Index).

S druge strane, kako se navodi, to se vidi kao gest ruskog predsednika i uvažavanje velikog broja građana Ruske Federacije islamske veroispovesti, kao i poruka arapskom svetu o religijskoj uključivosti.

Dok upravo u zemljama Evropskoj uniji zbog povećanog broja izgreda koji se dovode u vezu s migrantima iz islamskog sveta raste netrpeljivost domicilnog stanovništva prema migrantskoj populaciji islamske veroispovesti, predsednik Ruske Federacije otvara novu džamiju i tako otvara brojna pitanja.

Iako bi se na prvi pogled reklo da je Ruska Federacija zaista zemlja u kojoj je islam dobrodošao i koja bi bila primer zemlje u kojoj hrišćani i muslimani žive skladno, situacija u realnosti nije tako jednostavna.

Ruska Federacija se takođe suočavala s raznim oblicima terorizma, i to upravo islamističkog.

Ove godine ih je bilo nekoliko. Najveća opasnost Rusiji dolazi od onih koji se u zemlju infiltriraju među stranim radnicima iz centralne Azije.

Takođe, u državama bivšeg SSSR-a postoje razne organizacije poput Islamske države K, koje upravo Kremlj vide kao glavnog neprijatelja.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: