Svet 0

04.09.2024.

7:57

Desilo se: Zelenski okrenuo jedan broj, usledio je nezamisliv zahtev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je zatražio od kanadskog premijera Džastina Trudoa da pomogne u obezbeđivanju podrške zapadnih partnera za napade na vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Izvor: Jutarnji list

Desilo se: Zelenski okrenuo jedan broj, usledio je nezamisliv zahtev
Profimedia

Podeli:

Zelenski je pozvao Trudoa da lobira kod saveznika da obezbede "Ukrajini dozvolu i neophodna sredstva za napad na vojne ciljeve na teritoriji zemlje agresora", navodi se u njegovoj objavi na engleskom jeziku na društvenoj mreži Ks posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

Kanada, članica NATO-a sa jednom od najvećih ukrajinskih dijaspora na svetu, snabdeva Kijev vojnom i finansijskom pomoći otkako je Rusija izvršila invaziju na njenog suseda u februaru 2022.

Trudoov kabinet je saopštio da je kanadski premijer rekao ukrajinskom predsedniku da ruski napadi "još više jačaju globalno jedinstvo i rešenost da podrže Ukrajinu u predstojećim međunarodnim angažmanima".

Zelenski je na Telegramu rekao da su razgovarali i o konferenciji o zatvorenicima kojoj bi Kanada trebalo da bude domaćin. Konferencija je nastavak mirovnog samita koji je Kijev sazvao u junu.

Kanada će biti domaćin sastanka na nivou ministara spoljnih poslova, potvrđeno je iz kabineta premijera.

Izvor u Otavi sa direktnim saznanjima o tome rekao je da će se sastanak najverovatnije održati u oktobru.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: