Svet 28

04.09.2024.

23:49

Rat – 923. dan: Udar za udarom; Ostaju samo ruševine; Oglasio se Zelenski

Rat u Ukrajini – 923.

Izvor: B92.net

Rat – 923. dan: Udar za udarom; Ostaju samo ruševine; Oglasio se Zelenski
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ruske snage izvršile vazdušni napad na zgradu univerziteta u Sumi, saopštila je oblasna vojna uprava.

Završeno

23:26

Zelenski: U pripremi sastanci sa partnerima o našim PVO sistemima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev priprema sastanke sa partnerima na kojima će se razgovarati o ukrajinskim PVO sistemima, sposobnostima na frontu i o reizgradnji zemlje.

"Spremamo važne sastanke sa našim partnerima. Nešto što može i treba da ojača naše pozicije, ne samo Ukrajine, već svih nas u Evropi, svih nas u svetu koji želimo stvarni kraj ovog rata i pravi zajednički rad na tome da se bezbednost nikada više ne uruši. Ova nedelja, sledeća nedelja i ceo septembar moraju biti produktivni za sve nas. Pre svega, reč je o PVO, našim mogućnostima na frontu i u rekonstrukciji. Pripremamo suštinske stvari", rekao je Zelenski, a prenosi Ukrinform.

On je dodao da su do večeri završene spasilačke akcije u Lavovu i Krivom Rogu, gde su danas ljudi stradali od ruskih raketnih udara.

"Oštećene su obične kuće i civilna infrastruktura. Ima mnogo žrtava, svima je pružena neophodna pomoć. Nažalost u Lavovu je ubijeno sedmoro ljudi. Moje saučešće njihovim porodicama", rekao je Zelenski.

Istakao je da je "važno da svet vidi teror i reaguje na njega".

"Zahvalan sam svim političkim i javnim ličnostima, zahvalan sam svakom lideru koji podržava Ukrajinu i Ukrajince i osuđuje ruski teror. Zahvalan sam i svim novinarima Ukrajine, Evrope i sveta, svima koji govore istinito o tome šta se dešava, o ovom ratu i o važnosti zaštite života", rekao je Zelenski.
 

20:01

"Postižemo značajne ciljeve"

Volodimir Zelenski saopštio je danas da ukrajinska vojska postiže sve zacrtane ciljeve u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti.

"Danas je bio izveštaj glavnokomandujućeg Sirskog, za svaki deo fronta, posebno za Kurahovski pravac. Sprovode se apsolutno svi konkretni zadaci naše operacije Kursk", rekao je Zelenski tokom svog redovnog večernjeg obraćanja naciji, prenosi Unian.

On je izrazio zahvalnost vojnom osoblju koje učestvuje u operacijama u Kursku.

Naveo je da su u toku pripreme važnih sastanaka s partnerima, kako bi se ojačala pozicija "ne samo Ukrajine, već svih nas u Evropi, svih nas u svetu, koji težimo stvarnom okončanju ovog rata i stvarnom zajedničkom radu tako da bezbednost nikada više nije ugrožena", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik naveo je da Ukrajina priprema ''značajne promene'' kad je reč o PVO sistemima, sposobnosti na frontu i ponovnoj izgradnji zemlje.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast pokrenut je 6. avgusta. U regionu je proglašen savezni režim vanredne situacije.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, više od 10.000 evakuisanih, uključujući više od 2.700 dece, smešteno je u 200 centara za privremeni smeštaj u 31 ruskom regionu.

18:11

Uništena 4 ukrajinska bespilotna čamca

Helikopteri pomorske avijacije Crnomorske flote uništili su tokom dana četiri ukrajinska bespilotna čamca koji su se kretali ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

18:02

Meta u Lavivu bio hotel pun NATO zvaničnika?

14:17

Oštećena arhitektura pod zaštitom UNECO

14:15

Vratio se Putin

Vladimir Putin se vratio sa svog putovanja u Mongoliju i danas posećuje istočni grad Vladivostok. Tamo se sastao sa kineskim potpredsednikom Han Šengom na Istočnom ekonomskom forumu, pre nego što je razgovarao sa zapovednikom ruske pacifičke flote admiralom Viktorom Lijinom, u pomorskoj bazi Primorske flotile ruske pacifičke flote.

14:14

Lavrov Americi: Ne šalite se s našim crvenim linijama

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je SAD da se ne šale s "crvenim linijama" Moskve, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD gube osećaj uzajamnog obuzdavanja s Rusijom, a to je opasno.

Rojters je juče objavio da Amerika planira da odobri Ukrajini udare zapadnim dalekometnim oružjem duboko na ruskom teritoriju. Ukrajina već mesecima traži dozvolu za to kako bi sprečila ruske udare na civile i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine.

14:13

Litvanski ministar: Reči nisu dovoljne

Gabrielius Landsbergis, litvanski ministar spoljnih poslova, kazao je da "reči nisu dovoljne i da narodu Ukrajine dugujemo više". "Apelujem na sve zvaničnike da dopuste Ukrajincima da se u potpunosti odbrane od ovakvih užasnih napada, dostojanstveno i suvereno, svim potrebnim legalnim sredstvima", rekao je.

14:12

Ukrajina: Nakon napada smanjen kapacitet nuklearne elektrane

Ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom je danas saopštila da su Rusi tokom napada oštetili ssistem  prenosa električne energije i da je zbog toga smanjen kapacitet nuklearne elektrane Južna Ukrajina. "Nije došlo do nesreće u nuklearnoj elektrani Južna Ukrajina. Proizvodnja je smanjena za 33% nakon što je neprijatelj granatirao infrastrukturu Ukrenerga, pa je došlo do značajnih fluktuacija u parametrima mreže", objavio je Energoatom.

13:30

Kraj spasavanja

''U Lavovu su završene hitne i spasilačke akcije na mestima napada okupatora. Službe hitne pomoći spasile 12 osoba. Nažalost, poginulo je sedam osoba. Prema navedenim podacima, među njima je dvoje dece - 7 i 14 godina'', objavio je Kozicki na Telegram nalogu.

On je dodao da je 12 osoba spaseno, a da se medju povredjenima nalazi i osmoro dece, prenosi Ukrinform.

Guverner je takođe napomenuo da je više od 150 spasilaca i 38 jedinica sa specijalnom opremom bilo uključeno u akciju spasavanja.

On je prethodno rekao da su u napadu zapaljene zgrade i oštećene dve škole.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: