Svet 1

03.09.2024.

21:19

Duda ima "recept" za sprečavanje svetskog rata

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da će povećanje odbrambene potrošnje članica NATO-a sprečiti novi svetski rat.

Izvor: Tanjug

Duda ima "recept" za sprečavanje svetskog rata
Shutterstock/zef art

Podeli:

"Ne sumnjam da će podizanje nivoa potrošnje na odbranu i jačanje armija zemalja NATO-a sprečiti veliki rat, sledeći svetski rat", rekao je Duda  na otvaranju 32. međunarodne izložbe odbrambene industrije u gradu Kielce na jugoistoku zemlje, prenosi PAP.

Sa 4 odsto svog BDP-a koji se troši na odbranu, Poljska prednjači u NATO-u, rekao je Duda.

Ali uprkos tome što je sigurna u podršku NATO-a u slučaju agresije, Poljska se "odgovorno odnosi prema pitanju sopstvene bezbednosti", rekao je Duda, komentarišući nedavno pisanje nemačkih medija da se Poljaci ponašaju kao da im niko neće pomoći, na osnovu iskustva od početka Drugog svetskog rata, kada je Poljska ostala napuštena od strane saveznika.

"Zato pravimo ove troškove da ne bude rata, da naše snage budu toliko dobro naoružane da se niko ne usudi da nas napadne", rekao je Duda.

Poljska je povećala izdatke za odbranu nakon što je Rusija pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu u februaru 2022. Varšava je ugovorila ogromne količine naoružanja od Vašingtona i Seula, između ostalih dobavljača. 
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: