Svet 0

03.09.2024.

18:55

Penzionisani general upozorava: Ovo je slom, nikada nećemo uspeti

Penzionisani general-major izraelske vojske Jicak Brik, komandant vojnih akademija, piše za Harec da je propasti bliži Izrael nego Hamas.

Izvor: Klix.ba

Penzionisani general upozorava: Ovo je slom, nikada nećemo uspeti
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

Brik piše da je pogrešno tvrditi kako bi povlačenje trupa iz Gaze, nakon dogovora s Hamasom o zarobljenicima, bilo isto što i predaja, te da je to zasnovano na nerazumevanju onoga što se dešava u Pojasu Gaze.

"U stvari, upravo oni koji izjavljuju da prekid neprijateljstava znači naš poraz i predaju dovode vojsku, a i državu bliže slomu. Ratni ciljevi – dovođenje Hamasa do sloma i oslobađanje svih talaca vojnim pritiskom – nisu postignuti. Ako nastavimo da se borimo u Gazi napadima na iste ciljeve, ne samo da nećemo dovesti do sloma Hamasa, nego neće proći mnogo vremena pre nego što ne budemo mogli da izvedemo ove ponovljene napade,  jer Izraelske odbrambene snage svakim danom slabe, a broj mrtvih i ranjenih u akcijama među našim vojnicima je sve veći. Hamas je, naprotiv, već popunio svoje redove vojnicima od 17–18 godina“, piše Brik.

On tvrdi da mnogi vojnici IDF-a ne pristaju na ponovnu mobilizaciju, te da su regruti iscrpljeni i njihova borbena sposobnost je slaba zbog manjka obuke.

"Izraelska ekonomija, međunarodni odnosi i društvena kohezija ozbiljno su oštećeni ovim iscrpljujućim ratom protiv Hamasa i Hezbolaha, ratom koji će se nastaviti na severu i jugu sve dok izraelska vojska ostane u Gazi. Potreba da se koncentrišu snage na drugim frontovima, u Libanu ili na Zapadnoj obali, zbog terorističkih aktivnosti, takođe će primorati vojsku da povuče svoje snage iz Gaze i pošalje ih na razna žarišta. To je zato što IDF nema dovoljno snaga da vodi rat na više frontova“, piše on.

Navodi i da će doći dan kada IDF više neće moći da ostane u Pojasu Gaze, jer će ga Hamas u potpunosti kontrolisati – kako u podzemnom tunelskom gradu koji se proteže stotinama kilometara, tako i u nadzemnim oblastima.

"IDF je uništio samo nekoliko procenata tunela. Isto važi i za tunele ispod koridora Filadelfija i Necarim; Hamas ih čak i sada koristi za isporuku oružja sa Sinaja u severni i južni sektor Pojasa Gaze. U ovoj situaciji vojska ne može pobediti i dovesti do sloma Hamasa. Ako prestanemo da napadamo, zato što je vojska slaba i zato što nemamo drugog izbora, ili ako premestimo svoje snage na druga područja, naši neprijatelji će s pompom objaviti da je izraelska vojska napustila Gazu i predala se", upozorava Brik.

On poziva na dogovor o oslobađanju zarobljenika i tvrdi da to može biti jedini način da se oni vrate, da to može dovesti i do prekida borbe s Hezbolahom i do smanjenja šansi za rat na više frontova, za šta je Izrael nespreman.

"U ovom mirnom međuvremenu vratićemo na pravi put izraelsku vojsku, ekonomiju, međunarodne odnose i zajedničkim snagama uspostaviti ponovo društvenu stabilnost. Zamenićemo čitave političke i vojne grane koje su sve saučesnice u ovom strašnom neuspehu i krenućemo u novom smeru. Nema drugog načina", zaključuje on u tekstu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: