Svet 0

03.09.2024.

19:37

Pomešani signali iz Kremlja: Putin tvrdi da nikada nije odbijao dijalog sa Ukrajinom

Ruski lider Vladimir Putin, posle nedavne izjave njegovog portparola da su pregovori sa Ukrajinom "izgubili na značaju", iznenada se ponovo oglasio, tvrdeći da nikada nije odbio dijalog.

Izvor: Klix.ba

Pomešani signali iz Kremlja: Putin tvrdi da nikada nije odbijao dijalog sa Ukrajinom
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

"Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore, ali moramo da se nosimo sa banditima koji su ušli našu u zemlju", rekao je Putin.

Rusija je izvršila invaziju i okupirala ukrajinski Krim i deo Donbasa još 2014. godine. Ruska Federacija je 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, napadajući civilna naselja širom zemlje noću raketama i bombama.

Važno je napomenuti da su u prvim danima ruski propagandisti aktivno širili izjave da će "Rusija zauzeti Kijev za tri dana", a ruski vojnici koji su napredovali prema Kijevu nosili su pune uniforme kako bi paradirali na Hreščovki (glavnoj ulici u Kijevu) tokom ova "tri dana".

Međutim, Oružane snage Ukrajine uspele su da proteraju Ruse iz Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti. I nastavljaju da ometaju Ruse na drugim frontovima.

Osećajući da neće biti moguće ostvariti pobedu, Rusija je počela da promoviše ideju o tobožnjim mirovnim pregovorima kako bi zadržala sve okupirane teritorije. Istovremeno, Rusi nastavljaju da terorišu Ukrajinu, pogađajući energetsku i civilnu infrastrukturu i stambene objekte. Uglavnom to rade noću.

Uprkos ogromnom broju naoružanja i opreme, ruska vojska trpi velike gubitke. A do septembra 2024. godine, posle više od 10 godina rata i više od dve i po godine sveopšte invazije – Rusi nisu uspeli da ostvare ni najmanju stratešku pobedu: okupaciju cele Donjecke i Luganske oblasti. U gradovima i selima istočne Ukrajine borbe se nastavljaju za svaku ulicu i kuću.

Rusi pokušavaju da potraže oružje i plaćenike u drugim zemljama. Putin nastavlja da iskrivljuje stvarnost u svojim govorima i izjavama, pokušavajući da Rusiju učini žrtvom dok traži podršku od Kine i Severne Koreje.

Konkretno, kupuje rakete od Severne Koreje, koje lansira na mirna naselja u Ukrajini.

Operacija u Kurskoj oblasti počela je 6. avgusta. 10. avgusta, petog dana ofanzive ukrajinske vojske duboko u Rusiju, predsednik Volodimir Zelenski priznao je da je Ukrajina dovela rat na rusku teritoriju.

Do 20. avgusta ukrajinske snage kontrolisale su više od 1.260 kvadratnih kilometara teritorije i 93 naselja u ruskoj Kurskoj oblasti. 27. avgusta, Oleksandr Sirski, glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je Ukrajina od početka operacije u ruskoj Kurskoj oblasti zarobila 594 ruska vojnika i kontroliše više od 100 naselja ili 1.294 kvadratna kilometra.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da takve akcije imaju za cilj stvaranje tampon zone za sprečavanje ruskih vojnih operacija protiv Ukrajine.

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: