Svet 0

03.09.2024.

19:10

Ukrajini stiže moćno oružje?

SAD su blizu dogovora o isporuci krstarećih raketa dalekog dometa Ukrajini koje bi mogle da se lansiraju na ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Izvor: Tanjug

Ukrajini stiže moćno oružje?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Zvanični Kijev će morati da sačeka nekoliko meseci dok SAD rešavaju tehničke probleme kako bi takva isporuka bila moguća, izjavili su danas neimenovani američki zvaničnici. Uključivanje krstarećih raketa Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) u paket naoružanja namenjen Ukrajini moglo bi da bude najavljeno ove jeseni, rekli su za Rojters isti izvori, navodeći da konačna odluka ipak još uvek nije doneta.

Slanje JASSM raketa u Ukrajinu moglo bi značajno da pomeri strateški balans u rusko-ukrajinskom sukobu u korist Ukrajine jer bi se veći deo ruske teritorije našao u dometu moćnih, precizno navođenih američkihbprojektila, navodi britanska agencija.

Kako ocenjuju vojni analitičari uvođenje u ukrajinski vojni arsenal raketa JASSM, za radar nevidljivih projektila koji mogu da pogode ciljeve na većim udaljenostima od većine drugih ukrajinskih raketa, moglo bi da pomeri ruske borbene linije i lance snabdevanja za više stotina kilometara prema unutrašnjosti ruske teritorije što bi Moskvi ozbiljno otežalo da održava svoje ofanzivne operacije.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: