Svet 5

03.09.2024.

15:14

Šok; Šta rade Rusi? Dovukli su i neobične "pancire" FOTO

Rusija je, izgleda, ozbiljno shvatila pretnju Kijeva da će Krimski most biti gađan i treći put, piše Kijev post, navodeći da ruske snage na most već dovlače ojačanja.

Izvor: Kyiv post

Šok; Šta rade Rusi? Dovukli su i neobične "pancire" FOTO
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

Prema procenama obaveštajnih službi Velike Britanije, Rusija je već počela da gradi barijere, koje se sastoje od plutajućih i potopljenih barži, protivpodmorničkih/USV mreža, pomorskih mina, buradi povezanih kablovima i generatora dima, koji treba da zatvore pogled na most, a istovremeno je i povećala broj napada protivvazdušne odbrane.

Početkom avgusta satelitski snimci pokazali su nešto što se činilo kao priprema za izgradnju stalne strukture, paralelne s mostom, pored njega. Sredinom avgusta prijavljeno je da izgradnja dobro napreduje, tako da su se nagađanja samo umnožila.

Kako navodi Kijev post, to što Rusi grade mogao bi čak biti i još jedan most s jednom trakom ili možda trajnija barijera za zaštitu od velikih eksplozivnih bojevih glava koje nose ukrajinski bespilotni površinski brodovi "magura V5" i "si bejbi" kamikaze (USV).

Danas su se pojavile slike novih velikih metalnih anti-USV "rufova" koje su snimljene na baržama pre nego što su potopljene blizu mosta kao dodatna zaštita.

U sredu prošle nedelje videlo se da Moskva nešto radi oko Krimskog mosta i dokaz za to bilo je razmeštanje neobične verzije "pancira".

Slike koje je objavio kanal "Krimski vetar" na Telegramu pokazuju postavljanje onoga što izgleda kao izvozna verzija sistema "pancir-S1M" direktno na Krimski most, a na pregledanim satelitskim snimcima tog područja vidi se da je to raspoređeno po mostu i oko mosta najmanje pre mesec dana.

Sistem se sastoji od tri vozila: raketnog bacača, radarskog kamiona i komandnog mesta. Varijanta koja se vidi na mostu ima oklopnu kabinu postavljenu na šasiju vozila "kamAZ-53958" i ofarbana je u pustinjsku kamuflažu. Ova konkretna varijanta je ranije viđena samo na ovogodišnjoj Paradi pobede u Tuli i izložena na forumu "Armija-24", iako su slične verzije viđene u inostranstvu.

"Pancir-S1M" je namenjen za blisku protivvazdušnu odbranu ključnih jedinica, vojnih i civilnih objekata i raketnih lokacija. Iako je izvozna verzija označena kao S1-M, ona je zapravo verzija najnovije serije 2 "pancira", koja se polako uvodi u upotrebu.

I partizanska grupa Ateš saopštila je da je Rusija krajem jula počela da preraspoređuje protivvazdušnu odbranu kako bi zaštitila Krimski most. "Oružane snage Ruske Federacije počele su masovno da prebacuju opremu bliže Krimskom mostu", navela je grupa u objavi na svom kanalu na Telegramu 25. jula.

Rekli su da Rusija "aktivno preraspoređuje preostale PVO instalacije, avione, radare i sve vojne objekte sa zapadnog dela Krima".

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: