Svet 1

03.09.2024.

15:25

Odgovor svima: Sorry, not sorry

“Izvinjavam se svima, ruke su nam nekako vezane” - to je poruka mongolske vlade nakon što nije uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Politiko.

Izvor: Politico

Odgovor svima: Sorry, not sorry
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Podeli:

Podsetimo, ta zemlja u koju je ruski predsednik otputovao i gde mu je upriličen doček na najvišem nivou, potpisnica je tzv. Rimskog statute koji je obavezuje da uhapsi onoga za kim je Međunarodni suds a sedištem u Hagu raspisao poternicu. U ovom slučaju to je Putin.

U izjavi za briselski portal Politiko, portparol mongolske vlade rekao je da se zemlja nalazi u poziciji energetske zavisnosti, zbog čega je teško staviti lisice Putinu na ruke po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog ratnih zločina u Ukrajini.

"Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i preko 20 odsto električne energije iz našeg neposrednog susedstva, koji su ranije bili u prekidu iz tehničkih razloga. Ovo snabdevanje je ključno za osiguranje našeg postojanja i postojanja naših ljudi", rekao je portparol.

"Mongolija je uvek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima, kao što je pokazano u našim dosadašnjim izjavama", dodao je on.

Kako pojašnjava Politiko, Mongolija je ogromna zemlja od 3,3 miliona ljudi, a koja se nalazi na nezgodnom geografskom mestu bez izlaza na more, između supersila Rusije i Kine. Do sada je uspešno balansirala po diplomatskoj žici a ruska invazija na Ukrajinu nije promenila tu računicu za vladu u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije.

Evropska unija, Ukrajina i međunarodne organizacije za ljudska prava poput Amnesti internešenela ranije su pozvale Mongoliju da postupi u skladu sa svojim obavezama.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Georgij Tihi, nazvao je neuspeh Mongolije da uhapsi Putina "težkim udarcem za Međunarodni krivični sud i sistem međunarodnog krivičnog pravosuđa".

"Mongolija je dozvolila optuženom zločincu da izbegne pravdu, čime je podelila odgovornost za svoje ratne zločine. Radićemo sa partnerima kako bismo osigurali da to ima posledice po Ulan Bator", dodao je Tihi.

Tokom posete, Putin je pozvao mongolskog predsednika Ukhnaagiina Khurelsuha na samit zemalja BRIKS-a u razvoju koji će se održati u Rusiji u oktobru, a on je taj poziv prihvatio.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: