Svet 0

03.09.2024.

10:05

Kraj, Bibi, kraj? Pucali su im u potiljak

Nakon što je na stotine hiljada Izraelaca izašlo na ulice zbog ubijenih talaca, postavlja se pitanje da li je ovo definitivno kraj za premujera Benjamina Netanijahua.

Izvor: Index.hr

Kraj, Bibi, kraj? Pucali su im u potiljak
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podeli:

Masovni protesti su održani, podsetimo, nakon što su iz Pojasa Gaze izvučena tela šestoro talaca otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobras prošle godine. Ljudi su marširali s praznim kovčezima, koji simbolizuju taoce koje je ubio Hamas.

Da stvar bude još gora, oni su ubijeni neposredno pre nego što su izraelske snage došle do njih.

"Činjenica da su bili živi i da su ubijeni neposredno pre nego što je trebalo da budu spaseni - to je prelomna tačka za mnoge koji sada shvataju da ako budu sedeli kod kuće, ništa neće postići", rekla je Ana Rubin, koja se pridružila protestima u Tel Avivu.

Iako mnogi smatraju da bi masovna okupljanja mogla da predstavljaju prekretnicu, Netanijahu je i ranije preživljavao mesece uličnih protesta. Njegova strategija uglavnom je bila ignorisanje zahteva demonstranata. Ipak, sada je zaista pitanje da li će mu to uspeti ovog puta, prenosi Index.

Jer, popularno nazvan Bibi, Netanijahu se ovaj put bori ne samo protiv svojih uobičajenih neprijatelja, liberalne levice u zemlji, već je u borbi do smrti s vođom Hamasa Jahjom Sinvarom, koji je jasno dao do znanja da je spreman na nezamislivu brutalnost kako bi dobio ono što želi.

Netanjahu sada radi na gušenju legalnih protesta i štrajkova putem sudskog naloga, a na sinoćnjoj konferenciji za novinare izraelski premijer je prkosio svima koji su zahtevali više ustupaka od Izraela u pregovorima.

"Ove ubice pogubile su šestero naših talaca, upucali su ih u potiljak. A sada, nakon ovoga, od nas se traži da pokažemo ozbiljnost? Od nas se traži da napravimo ustupke?" rekao je Netanijahu.

Najopasniji trenutak prethodnih izraelskih masovnih protesta, podsećša se, podstaknutih Netanijahuovim planovima za reformu pravosuđa, bio je kada je pokušao otpustiti Galanta. Kasnije je bio prisiljen da ga vrati na dužnost.

Ako to opet pokušao slično, tvrdi politička analitičarka Tamar Herman iz izraelskog Instituta za demokratiju, to bi mogla biti prava prekretnica za proteste.

Netanijahu međutim, veruje da može izbeći zahteve sdemonstranata, ali zahteve vlastitog ministra odbrane i američkog predsednika - mogao bi biti teže ignorisati, zaključuje se.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: