Svet 7

03.09.2024.

8:22

Nema sumnje: Rusi će ga sravniti sa zemljom

Analitičari pretpostavljaju da će Rusija doći do Pokrovska sredinom septembra, a postoje strahovi da ukrajinski paralelni upad u rusku Kursku oblast možda odgovara Vladimiru Putinu.

Izvor: Blic.rs

Nema sumnje: Rusi će ga sravniti sa zemljom
Profimedia

Podeli:

Obe strane pomeraju svoje snage – Ukrajina u odbranu Pokrovska, a Rusija iz Pokrovska u region Kurska.

Pokrovsk, u kojem je pre rata živelo 60.000 ljudi, ubrzano se prazni jer je linija fronta na manje od 10 km od grada.

U petak je ukrajinski Generalštab izvestio da je tokom dana odbijeno 58 ruskih napada blizu Pokrovska, a Institut za proučavanje rata (ISW) je potvrdio da “ruske snage nastavljaju da ostvaraju značajno taktičko napredovanje jugoistočno od Pokrovska”.

Pokrovsk je od velikog značaja za Ukrajinu jer se nalazi na raskrsnici dva puta za snabdevanje i pruža vitalni pristup drugim žarišnim tačkama kao što su Časiv Jar i Toreck. Stanovnici okolnih područja ga sa razlogom zovu “putem života”. Grad je takođe ključno središte ukrajinske vojske zahvaljujući lakom pristupu Kostjantinivki, još jednom vojnom žarištu.

“Pokrovsk čini okosnicu ukrajinske linije snabdevanja od Vuledara do severnog dela Donjecke oblasti. Brzo napredovanje ruskih trupa u ovom području postalo je moguće nakon pada Avdijevke – rekao je Dojče veleu austrijski pukovnik Markus Rajzner.

Navodi se da je upravo Pokrovsk preuzeo ulogu “čuvara” fronta od Avdejevke, koja je pala u ruke Rusa u February ove godine, Sad kad su Rusi probili dve linije odbrane, približavaju se ovoj poslednjoj, najviše branjenoj liniji, rekao je Rajzner.

Trenutna vojna situacija oko Pokrovska je kompleksna, delimično jer ruske snage ne moraju da preuzmu kontrolu nad samim gradom da bi naštetili logističkom čvorištu - čim stignu do periferije, ukrajinski putevi snabdevanja biće laka meta za rusku artiljeriju.

Nema sumnje da će ruske snage nastojati da sravne grad i njegovu logistiku sa zemljom. Najgori mogući scenario nakon zauzimanja Pokrovska bila bi potpuna ruska okupacija regiona Donjeck – rekao je DW-u Gustav Grezel, vojni ekspert Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) iz Berlina.

Ipak, ukrajinske snage i dalje bi mogle da blokiraju svoje kopnene koridore, ako ruske trupe dođu do linije Pokrovska, rekao je DW-u Mihailo Samus, direktor međunarodnih poslova Centra za proučavanje vojske u Kijevu.

U međuvremenu je ukrajinska brigada Kara-Dag, koja broji oko 2.000 vojnika, navodno prebačena sa svog uobičajenog položaja na jugu Ukrajine na istočni front. Prema “Forbsu”, Ukrajina je hitno rasporedila ovu brigadu – ključnu ofanzivnu jedinicu – da pojača odbranu oko Pokrovska.

Ovo naglašava kritičnost situacije oko Pokrovska, čija je odbrana – kao vitalne tačke distribucije za ukrajinske snage u Donjecku – od suštinskog značaja za Kijev.

Međutim, umesto pojačanja na istoku, ukrajinski Generalštab je poslao neke – ili svih osam brigada – preko granice u rusku Kursku oblast u iznenadnoj ofanzivi koja je počela 6. avgusta. Od tada su zauzeli više od 1.000 kvadratnih kilometara oblasti.

Može se pretpostaviti da će Rusi stići do grada sredinom septembra – ali neće moći da ga zauzmu. Otvoreni teren, koji nije povoljan za ofanzivu, i potencijalni kontranapadi iz područja Selidova (na jugu) i Kostajntinivke (na severu) će usporiti njihovo napredovanje – navode iz Centra za odbrambene strategije Ukrajine.

Ali, kako piše “Forbs” nema dovoljno ukrajinskih trupa u tom području za odbranu, a kamoli napad. Koliko je poznato, navodi se, svega 12.000 vojnika stoje u odbrani.

Neki posmatrači doveli su u pitanje zašto Ukrajina ne raspoređuje više svojih rezervi u odbranu Pokrovska. Ruski komentator Evgenij Norin je primetio da, dok su neke ukrajinske jedinice angažovane u ofanzivi na Kursk, druge ostaju u rezervi. To je dovelo do spekulacija da bi Ukrajina mogla da da prioritet Kursku nad odbranom Pokrovska. Takva odluka je, kako piše “Kijev post”, kocka sa visokim ulozima u širem strateškom pristupu Ukrajine.

Tromi odgovor Putina na prvu stranu okupaciju ruske teritorije od Drugog svetskog rata sugeriše da je on više fokusiran na mogućnosti koje bi ukrajinski upad u Kursk mogao da predstavlja negde drugde na liniji fronta, piše “Njuzvik”.

Ipak, i Rusija je pod pritiskom. Dok su mnoge brigade koje bi mogle da pojačaju odbranu teških delova fronta u Ukrajini trenutno angažovane u operaciji u Kursku, analitičari ISW ukazuju da je Rusija verovatno premestila rezervne jedinice sa fronta u Pokrovsku u Kursku oblast.

Šta će se dogoditi ako i kada padne Pokrovsk – nije jasno. Ali, kako je zaključio “Forbs”, to sigurno neće pomoći ukrajinskih ratnim naporima dok ruska invazija na istočnog suseda ulazi u svoj 30. mesec.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: