Svet 15

03.09.2024.

23:38

Rat – 922. dan: Smrtonosan dan; Sve je uništeno; Ukrajina presekla: Zadržaćemo teritoriju

Rat u Ukrajini – 922. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 922. dan: Smrtonosan dan; Sve je uništeno; Ukrajina presekla: Zadržaćemo teritoriju
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

U ruskom napadu sa dve balističke rakete na Poltavu poginulo je više od 50 osoba, a više od 271 je povređeno.

Ruske snage izvele su večeras vazdušni napad na grad Sumi u kojem je pogođena jedna od univerzitetskih zgrada, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumske oblasti.

Ukrajina planira da zadrži teritorije koje kontroliše u Kurskoj oblasti dok ne primora ruskog predsednika Vladimira Putina da sedne za pregovarački sto

.

Završeno

22:47

Pogođena zgrada univerziteta u Sumiju

Ruske snage izvele su večeras vazdušni napad na grad Sumi u kojem je pogođena jedna od univerzitetskih zgrada, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumske oblasti.

"Večeras su Rusi izveli vazdušni udar na zgradu jednog od univerziteta u gradu Sumi. Prethodno je neprijatelj upotrebio laserski vođene bombe", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na licu mesta prisutne sve nadležne službe. Prema trenutno dostupnim informacijama, jedna osoba je lakše povređena, saopštilo je Gradsko veće.

22:30

Zelenski: Poginulo više od 50 ljudi, istražujemo okolnosti tragedije

U Poltavi su u toku spasilačke akcije na mestu ruskog raketnog napada, u kojem je danas poginulo više od 50 ljudi, a više od 270 je povređeno, a organi reda i Ministarstvo odbrane istražuju sve okolnosti tragedije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Sve službe su uključene. Za sada, broj ranjenih je 271. Svima se pruža neophodna pomoć. Zahvalan sam svim spasiocima, lekarima, medicinskim sestrama, svim Poltavcima koji su pomogli, dali krv i uputili podršku. Poznato je da se ispod ruševina porušene zgrade nalaze ljudi. Sve se radi da se spase što veći broj života. Prema trenutno dostupnim informacijama, u ovom ruskom udaru poginula je 51 osoba", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je izrazio saučešće rodbini i prijateljima nastradalih.

"Agencije za sprovođenje zakona i Ministarstvo odbrane Ukrajine istražuju sve okolnosti ove tragedije. Rusi su ovaj udar izveli sa dve balističke rakete. Čuo se signal za vazdušni napad. Sve ostalo, svaki detalj, treba utvrditi i proveriti tokom istrage", naglasio je predsednik.

Ruske trupe su sa dve balističke rakete gađale obrazovnu ustanovu i bolnicu u Poltavi. U Poltavskoj oblasti proglašena je trodnevna žalost.

19:25

Direktor IAEA Grosi razgovarao sa Zelenskim

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu o nuklearnoj elektrani Kursk.

Ranije danas, Grosi je na platformi Iks objavio da je započeo desetu posetu Ukrajini i razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima uoči posete nuklearki Zaporožje, prenela je agencija RIA Novosti.

"IAEA je potpuno posvećena bezbednosti nuklearnih lokacija", napisao je Grosi uz fotografije na kojima se vidi kako razgovara sa ukrajinskim zvaničnicima.

Grosi je u ponedeljak naveo da je na putu za nuklearnu elektranu u Zaporožju (ZNPP) "da pomogne u sprečavanju nuklearne katastrofe", prenosi Rojters.

ZNPP na jugoistoku Ukrajine, najveća je nuklearna elektrana u Evropi koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga i trenutno je van funkcije.

Ruske novinske agencije javile su u ponedeljak da je visokonaponski vod za napajanje u NE automatski isključen, ali da potrebe elektrane napaja druga linija. Nije naveden razlog za automatsko isključenje. Ukrajina je saopštila da su ruski napadi oštetili jedan od dva spoljna nadzemna voda koji povezuju elektranu sa ukrajinskom električnom mrežom.

Delegacija IAEA predvođena Grosijem posetila je prošle nedelje nuklearnu elektranu Kursk i grad Kurčatov. Posle posete, Grosi je kazao da je situacija u nuklearki Kursk ozbiljna i da je od vitalnog značaja sprečavanje nuklearnog akcidenta.

19:14

Smrtonosni dani za Ukrajince

Desetine ukrajinskih vojnika poginule su prilikom ruskog udara na vojni institut u Poltavi, saopštile su Kopnene snage ukrajinske vojske.

"Ima na desetine poginulih i stotine ranjenih", navodi se u objavi na Telegramu.
 

18:33

Nemačka se prdiržava plana o isporuci PVO sistema Ukrajini

Nemačka se pridržava plana o isporuci 12 PVO sistema IRIS-T SLM Ukrajini, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Već su isporučene četiri PVO jedinice, očekuje se da će još dve biti isporučene do kraja godine, a još šest njih nakon toga.

Ukrajina je prošlog meseca saopštila da joj je potrebno 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da bi u potpunosti odbranila svoj vazdušni prostor i zaštitila zemlju od ruskih raketnih napada, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da ispuni obećanja o brzom slanju vojne podrške Ukrajini.

"Mi plaćamo sva ova kašnjenja, materijalnom štetom i gubitkom života“, rekao je on.

17:37

Kuleba o napadu na Poltavu: Koliko još takvih tragedija mora da se dogodi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je posle ruskog raketnog napada na Poltavu pozvao partnere da ubrzaju snabdevanje PVO sistemima i preuzmu nove obaveze.

"Ovo je još jedan razlog zašto treba ubrzati snabdevanje Ukrajine PVO sistemima", rekao je Kuleba u intervjuu za Si-En-En.

On je napomenuo da je balističke rakete veoma teško presresti, a s obzirom na geografsku lokaciju Poltave, one dospevaju veoma brzo.

"Jedini način su sistemi Patriot, SAMP-T, jer samo oni mogu da presretnu balističke rakete. Ne znam koliko još ovakvih tragedija mora da se desi da partneri ispune obećanja i preuzmu obaveze", naglasio je Kuleba.
 

16:25

Ruski udar na Poltavu: Broj mrtvih porastao na 47, ranjenih na 206

Broj poginulih u Poltavi od napada ruskih snaga balističkim projektilima porastao je na 47, ranjenih na 206, objavila je supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska na platformi Iks.

"Moje najdublje saučešće porodicama poginulih i povređenih u ruskom raketnom napadu na Poltavu. Ovo je zapanjujuća tragedija za celu Ukrajinu", navela je Zelenska.

Prema njenim rečima, ruski projektili pogodili su obrazovnu ustanovu i bolnicu.

"Za sada je poznato o 47 mrtvih i 206 ranjenih. Rusija nam oduzima ono najvrednije - život. Ovo nikada nećemo zaboraviti", naglasila je prva dama.

Ruska vojska danas je napala Poltavu sa dve balističke rakete, a prema poslednjim podacima poginulo je 47 osoba, a više od 180 je povređeno.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: