Svet 2

02.09.2024.

22:35

Tanker u Crvenom moru i dalje gori; Sprema se velika akcija FOTO

Uskoro će početi spasavanje naftnog tankera "MV Sounion", koji su napali Huti, potvrdila je pomorska misija Evropske unije u Crvenom moru, Apsides.

Izvor: Index.hr

Tanker u Crvenom moru i dalje gori; Sprema se velika akcija FOTO
Ilustracija: Profimedia

Podeli:

Aspides je u saopštenju naveo da na brodu grčke registracije, koji prevozi oko milion barela sirove nafte, još uvek gori "nekoliko požara", dodajući da nema vidljivih znakova izlivanja.

Operacija spasavanja će verovatno biti složena, a ako dođe do izlivanja nafte, to bi moglo biti jedno od najvećih izlivanja broda u istoriji, što bi moglo da izazove ekološku katastrofu u oblasti gde je pristup posebno opasan.

"Zbog velike količine sirove nafte koju transportuje, MV Sounion predstavlja značajnu pretnju po životnu sredinu. Privatne kompanije su uključene u operaciju spasavanja koja će uskoro početi", objavio je Aspides na društvenoj mreži Iks.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je Rojtersu da su tegljači spremni, ali da će biti potrebna inspekcija na licu mesta pre nego što se donese odluka o tome da li će teret biti prebačen na drugo plovilo ili će brod prvo biti prebačen u sigurnu luku.

Evropska pomorska misija saopštila je danas da će obezbediti zaštitu za tegljače koji će učestvovati u operaciji spasavanja.

Podsetimo, Huti napadaju trgovačke brodove kako bi podržali Palestinu u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi. Tanker u vlasništvu Saudijske Arabije i tanker panamske registracije napadnuti su danas u Crvenom moru u blizini Jemena, rekla su dva izvora upoznata sa incidentom, ali nije jasno da li su plovila napali jemenski Huti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: