Svet 0

02.09.2024.

20:59

Izrael uputio odgovor: Razočarani smo, ovo je problematično

Izraelski zvaničnici danas su saopštili da je odluka Velike Britanije da obustavi deo izvoza oružja Izraelu razočaravajuća i šalje problematičnu poruku palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Izvor: Tanjug

Izrael uputio odgovor: Razočarani smo, ovo je problematično
Profimedia

Podeli:

Šef izraelske diplomatije Izrael Kac izjavio je da je njegova zemlja “razočarana serijom odluka” koje je donela engleska vlada nakon objave da je suspendovano 30 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, preneo je Rojters.

On je dodao da taj potez šalje veoma problematičnu poruku Hamasu i njegovim zaštitnicima u Iranu.

“Duboko smo obeshrabreni saznanjem o sankcijama koje je uvela engleska vlada na izvozne licence za sektor izraelske odbrane”, naveo je izraelski ministar odbrane Joav Galant na platformi Iks.

On je dodao da je ovaj potez došao u vreme kada Izrael vodi rat na sedam različitih frontova koji je pokrenula, kako je naveo, "ničim isprovocirana, divljačka teroristička organizacija".

Galant je takođe naveo da je odluka usledila u trenutku dok Izrael žali za šestoro talaca koje je Hamas u tunelima Gaze hladnokrvno pogubio, i dok pokušava da dovede 101 taoca kući, preneo je Tajms of Izrael.

“Ja stojim uz naše vojnike i bezbednosne agencije koje rade sa ogromnom hrabrošću, profesionalizmom i moralnim vrednostima. Mi ostajemo posvećeni odbrani države Izrael i njenog naroda”, poručio je Galant.

Izvozne licence koje je Britanija suspendovala odnose se na komponente za izraelske vazdušne sisteme, uključujući avione lovce, helikoptere i dronove. Šef britanske diplomatije Dejvid Lami ranije danas je objavio da će Velika Britanija suspendovati 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji “jasan rizik” da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi, preneo je Independent.

Lami je kazao da Izrael ima pravo da se brani, ali da nije zadovoljan odgovorima koje je dobio nakon što je izrazio zabrinutost izraelskoj vladi.

Šef britanske diplomatije je istakao da je odluka bazirana na sve većoj zabrinutosti zbog akcija Izraela otkako je on preuzeo funkcju posle opštih izbora u julu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: