Svet 3

02.09.2024.

19:12

Preokret: "Prekidamo isporuke oružja"

Vlada Velike Britanije je danas saopštila da prekida isporuke nekih vrsta oružja Izraelu.

Izvor: Beta

Preokret: "Prekidamo isporuke oružja"
Shutterstock/anmbph

Podeli:

Prema rečima ministra spoljnih poslova Dejvida Lemija, odluka je doneta jer postoji rizik da bi oružje moglo biti iskorišćeno da "počine ili olakšaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

On je poslanicima u parlamentu rekao da se odluka odnosi na oko 30 od 350 izvoznih dozvola za opremu, "za koju procenjujemo da je za upotrebu u trenutnom sukobu u Gazi", uključujući delove za vojne avione i bespilotne letelice.

On je naglasio da to "nije utvrđivanje nevinosti ili krivice" o tome da li je Izrael prekršio međunarodno pravo i da to nije embargo na izvoz oružja.

Lami, koji je dva puta posetio Izrael u poslednja dva meseca u sklopu napora Zapada za prekid vatre u Gazi, rekao je da je on "prijatelj Izraela", ali je nasilje u Gazi nazvao "užasavajućim".

Britanija je među brojnim saveznicima Izraela čije su vlade pod sve većim pritiskom da zaustave izvoz oružja zbog rata u Gazi u kojem je poginulo više od 40.000 Palestinaca.

Britanske firme prodaju relativno malu količinu oružja i komponenata Izraelu. Ranije ove godine vlada je saopštila da je vojni izvoz u Izrael bio vredan oko 42 miliona funti (47 miliona evra) u 2022. godini.

Odstupajući od stava svog konzervativnog prethodnika, nova vlada Kira Starmera je u julu rekla da Velika Britanija neće intervenisati u zahtevu Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Starmer je takođe obnovio finansiranje palestinske agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRVA), koje je u januaru suspendovala vlada njegovog konzervativnog prethodnika Rišija Sunaka. 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: