Svet 18

02.09.2024.

18:57

Rusi se spremaju, lansiraće "nepobedivu" raketu; Otkrivena tajna lokacija

Američki istraživači tvrde da su identifikovali verovatno mesto postavljanja nove krstareće rakete na nuklearni pogon 9M370 burevestnik.

Izvor: Dnevnik.hr

Rusi se spremaju, lansiraće "nepobedivu" raketu; Otkrivena tajna lokacija
Profimedia

Podeli:

Putin se pohvalio da nove krstareće rakete na nuklearni pogon imaju skoro neograničen domet i da mogu izbeći američku protivraketnu odbranu. On ih naziva "nepobedivim".

Na fotografijama Planet labsa od 26. jula identifikovan je građevinski projekat koji se nalazi u blizini skladišta nuklearnih bojevih glava poznatog pod dva imena, Vologda-20 i Čobsara, kao potencijalno mesto za novu raketu.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Objekat se nalazi 475 kilometara severno od Moskve, navodi Rojters.

Satelitski snimci pokazuju nešto što izgleda kao da je u izgradnji devet horizontalnih lansirnih rampi, postavljenih u tri grupe između visokih greda kako bi ih zaštitile od napada ili sprečile slučajnu eksploziju u jednoj od detonacija projektila u drugima, navodi se u izveštaju.

Lokacija je povezana sa zgradama u kojima bi se servisirali projektili i njihove komponente i s postojećim kompleksom od pet bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava.

Rusko Ministarstvo odbrane i Ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtev da komentarišu ovu procenu, stratešku vrednost burevestnika, rezultate ispitivanja i rizike koje on predstavlja.

Portparol Kremlja rekao je da su to pitanja za ministarstvo odbrane i odbio je dalje komentarisati.

Identifikacija verovatnog mesta lansiranja rakete sugeriše kako Rusija nastavlja da raspoređuje rakete nakon serije proba u poslednjih nekoliko godina koje su protekle s problemima.

Raspoređivanje burevestnika u Vologdi omogućilo bi ruskoj vojsci da skladišti rakete s nuklearnim vrhom u svojim bunkerima, čineći ih dostupnim za brzo lansiranje.
 

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: