Svet 0

02.09.2024.

17:25

Uhapšen još jedan ruski general

General-major Valerij Mumindžanov, zamenik komandanta Lenjingradskog vojnog okruga, uhapšen je zbog sumnje da je primio mito od više od 20 miliona rubalja (200.000 evra), saopštio je danas Istražni komitet Rusije.

Izvor: Beta

Uhapšen još jedan ruski general
Motortion Films/Shutterstock

Podeli:

To je najnovije hapšenje nekog visokog vojnog zvaničnika u opsežnoj istrazi zloupotrebe položaja u ruskom vojnom vrhu. On je u poslednjih nekoliko meseci deveta vojna ličnost uhapšena zbog optužbi za prevaru, podmićivanje ili zloupotrebu položaja.

Među ostalima je zamenik ministra odbrane Timur Ivanov, uhapšen zbog primanja mita u aprilu i razrešen dužnosti.

Hapšenja su počela neposredno pre no što je predsednik Vladimir Putin ministra odbrane Sergeja Šojgua zamenio ekonomistom Andrejem Belousovim.

Mumindžanov je primio mito od dobavljača koji su želeli ugovor s Ministarstvom odbrane za uniforme, uključujući i vojnike koji se bore u Ukrajini, saopštio je Istražni komitet.

U vreme isplate mita Mumindžanov je bio šef Odeljenja za nabavku i resursa Ministarstva odbrane, a vrednost ugovora za uniforme je bila 1,5 milijardi rubalja (15,14 miliona evra).

Istražitelji razmatraju kako su Mumindžanov i njegova porodica stekli više od 120 miliona rubalja (1,17 miliona evra) ilegalne imovine u Moskovskoj i Voronješkoj oblasti.

Prošle nedelje je određen pritvor bivšem zameniku ministra odbrane Pavelu Popovu optuženbom za prevaru. Popov je optužen da je primorao kompanije koje su imale ugovore s vojnim Parkom patriota u Moskvi da besplatno rade na njegovim imanjima. Istražitelji takođe procenjuju da li je Popovov legalno stekao imovinu vrednosti 4,97 miliona evra.

Mumindžanov je zamenik komandanta Lenjingradskog vojnog okruga, formiranog radi odgovora Rusije na ulazak Finske i Švedske u NATO. Taj okrug koji obuhvata Sankt Peterburg, postojao je do 2010. godine, kada je pripojen drugom okrugu.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: