Svet 1

02.09.2024.

15:14

Poslato je pismo: "Dolazi Putin, da li ste svesni..."; A onda se javio Putinov čovek

Grupa ukrajinskih poslanika iz stranke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog napisala je otvoreno pismo svojim mongolskim kolegama, pozivajući na hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Kijev indenpendent

Poslato je pismo: "Dolazi Putin, da li ste svesni..."; A onda se javio Putinov čovek
Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Podeli:

Putin bi trebalo da poseti tu zemlju 3. septembra,  a Mongolija je potpisnica Rimskog statuta, što je obavezuje da postupi po nalozima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je izdao poternicu za ruskim predsednukom.

"Kao poslanici ukrajinskog parlamenta, pozivamo mongolske vlasti da izvrše obavezujuću međunarodnu poternicu i predaju šefa Ruske Federacije Vladimira Putina Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu", navodi se u pismu od 31. avgusta.

"Rimski statut je ključni međunarodni ugovor kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud. Ovaj dokument je osnova globalnih napora da se ojača vladavina prava i spreči nekažnjivost, posebno za ratne zločine."

"Putinova poseta Mongoliji je dobro isplanirana provokacija", rekao je za Kijev independent 2. septembra Oleksandar Merežko, ukrajinski poslanik i predsednik spoljne politike parlamenta i jedan od potpisnika pisma.

"On želi da pokaže da niko ne brine o nalogu za hapšenje MKS-a. Ako ne bude reakcije na njegovu provokaciju, onda će reputacija MKS biti teško narušena. I to će pokazati slabost međunarodnog prava uopšte", dodao je Merežko, jedan od šest poslanika iz stranke Zelenskog Sluga naroda koji su potpisali pismo.

Pismo je usledilo nakon javne izjave ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova od 30. avgusta u kojoj se takođe poziva Mongolija da uhapsi Putina.

"Ukrajinska strana se nada da je Vlada Mongolije svesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac... Otmica ukrajinske dece je samo jedan od brojnih zločina za koje Putin i ostatak ruskog vojnog i političkog vrha moraju biti izveden pred lice pravde", navodi se.

"Pozivamo mongolske vlasti da izvrše obavezujući međunarodni nalog za hapšenje i prebace Putina Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 30. avgusta da se poseta priprema "pažljivo", dodajući da ruska vlada ne brine zbog putovanja šefa države.

"Imamo sjajan dijalog s našim prijateljima u Mongoliji", rekao je Peskov za ruski državni medij Sputnjik.

Ruski predsednik je prošle godine preskočio samit BRIKS-a u Južnoj Africi nakon što je zemlja domaćin nagovestila da će morati da se pridržava naloga MKS.

Mongolija nije aktivno podržala invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu, ali se takođe uzdržala od glasanja da je osudi u Ujedinjenim nacijama.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: