Svet 0

02.09.2024.

8:31

Šolc: Gorko...

Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je "gorkim" rezultate regionalnih izbora koji su doneli velike pobede krajnje desnog AfD-a i gubitke njegovoj koaliciji.

Izvor: Index.hr

Šolc: Gorko...
Profimedia

Podeli:

On je takođe pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

Na izborima koji su se, podsetimo, tokom vikenda održali u Tiringiji, Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. AfD je bio tesno drugi iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije kasno sinoć.

Ali AfD, koju bezbednosni zvaničnici u obe istočnonemačke države smatraju "desničarskim ekstremistima", verovatno neće moći da vladaju jer su druge stranke do sada odbijale da s njima sarađuju u formiranju većine.

Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi završiti s dovoljno mesta u obe države čime bi blokirala odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših bezbednosnih zvaničnika, što bi joj dalo moć bez presedana.

"Rezultati AfD-a u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući", rekao je Šolc u izjavi za Rojters, rekavši da taj stav iznosi kao zastupnik svojih Socijaldemokrata levog centra (SPD). "Naša se zemlja ne može i ne sme naviknuti na ovo. AfD šteti Nemačkoj. Slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje", istakao je nemački kancelar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: