Svet 1

01.09.2024.

19:06

Mogu li do nukleane bombe? Nastavlja se nadzor IAEA nad iranskim nuklearnim aktivnostima

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami izjavio je danas da se nastavlja nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nad iranskim nuklearnim aktivnostima na osnovu Sporazuma o zaštitnim merama i Ugovora o neširenju (NPT).

Izvor: Tanjug

Mogu li do nukleane bombe? Nastavlja se nadzor IAEA nad iranskim nuklearnim aktivnostima
Shutterstock/zef art

Podeli:

Eslami je naglasio da odnos Irana sa IAEA nije definisan kroz JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije) već Sporazumom o zaštitnim merama i NPT. 

"Dakle, inspektori IAEA rade u Iranu, sprovode dnevne i nenajavljene inspekcije", naveo je on, prenosi agencija Fars.

Osvrćući se na tvrdnje da je Teheran obustavio pristup inspektorima IAEA nadzornim kamerama u Iranu, Eslami je rekao da je ovo pitanje povezano sa JCPOA. 

"Kada druga strana nije ispunila svoje obaveze iz tog sporazuma, Iran je takođe smanjio svoje obaveze prema JCPOA. Ako nastave da sprovode dogovoreno, Iran će se uskladiti s tim", rekao je Eslami.

On je naveo da je IAEA više puta izveštavala da nema odstupanja u iranskom nuklearnom programu. Nadzor IAEA nad iranskim nuklearnim lokacijama ostaje netaknut, a broj inspektora se nije smanjio već povećao, navodi iranska agencija.

Eslami je odbacio svaki politički pritisak ili prinudu u vezi sa prihvatanjem inspektora IAEA, tvrdeći da Iran ima zakonsko pravo da prihvati ili odbije svakog inspektora. 

"IAEA predlaže svoje inspektore, a Iran ih procenjuje. Ako je inspektor prihvatljiv, Iran će ih prihvatiti, a u suprotnom, niko ne može vršiti pritisak na Iran da to učini", naglasio je on.

Povodom posete generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija Iranu, Eslami je napomenuo da su postoje takvi planovi, kao i da se iranski ambasador pri IAEA  sastao sa Grosijem u okviru priprema za posetu.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: