Svet 0

01.09.2024.

13:18

Sprema se haos? Beloruski tenkovi krenuli prema granici FOTO

Na ruskim Telegram kanalima su se pojavili novi snimci koji navodno pokazuju prebacivanje beloruske vojne opreme do ukrajinske granice.

Izvor: Blic.rs

Sprema se haos? Beloruski tenkovi krenuli prema granici FOTO
Profimedia

Podeli:

Ruski Telegram kanali su objavili slike voza na kom su tenkovi, sa naslikanim slovom "B" u beloj boji.

Ista oznaka se pojavljuje i na oklopnim pešadijskim vozilima.

Ukrajina je prošle nedelje, 25. avgusta, optužila svog suseda Belorusiju za "koncentrisanje" trupa na zajedničkoj granici i upozorila Minsk na "neprijateljske akcije".

Ukrajinska državna granična služba (DPSU) je saopštila da beloruske trupe ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali da Ukrajina ipak jača svoju granicu sa tom državom.

"Ovo je na desetine kilometara od naše granice, na različitim tačkama – različitim udaljenostima. Šta se dešava na teritoriji Belorusije aktivno prate obaveštajne jedinice, Ministarstvo odbrane i Državna granična služba kako bi se shvatilo kako se situacija menja, koliko može biti pretnja za Ukrajinu. Tako da sve komponente naših odbrambenih snaga, koje jačaju ovaj pravac, imaju priliku da na vreme reaguju na bilo koje akcije," rekao je Demčenko.

Institut za proučavanje rata (ISW) je u svom izveštaju naveo da je raspoređivanje beloruskih trupa u regionu koji se graniči sa Ukrajinom verovatno trebalo da skrene ukrajinske trupe sa drugih frontova.

ISW je ocenio da je "malo verovatno da će beloruski lider Aleksandar Lukašenko da rizikuje borbu sa Ukrajinom koja bi mogla da oslabi njegov režim ili drastično poveća domaće nezadovoljstvo u Belorusiji".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: