Svet 42

31.08.2024.

23:50

Rat – dan 919: Proglašen Dan žalosti u Harkovu; Zelenski moli: Dozvolite nam da ih napadnemo; Žestoke borbe

Rat u Ukrajini – 919. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 919: Proglašen Dan žalosti u Harkovu; Zelenski moli: Dozvolite nam da ih napadnemo; Žestoke borbe
Profimedia/Pablo Miranzo / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Vlasti Harkovske oblasti saopštile su da su ruske navođene bombe pogodile stambenu zgradu i igralište u u istoimenom gradu na severoistoku Ukrajine, pri čemu je poginulo šest osoba, uključujući dete, a povređeno najmanje 55 civila.

Završeno

23:46

U Harkovu proglašen Dan žalosti

U Harkovu je 31. avgusta proglašen dan žalosti nakon ruskog napada na grad dan ranije.

Gradonačelnik je pojasnio da je u štrajku poginulo šest osoba, a ne sedam kako je ranije saopšteno.

Među poginulima je i 14-godišnja devojčica koja je ubijena u blizini igrališta.

Ranjeno je i 80 civila, od kojih su 22 deca, uključujući i desetomesečnu bebu.

23:46

Rusi udaraju na Harkov navođenim vazdušnim bombama

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave objavio je da su stambeni objekti i druga civilna infrastruktura oštećeni kao rezultat vođene bombe koja je pogodila Slobidskii okrug u Harkovu.

Nema prijavljenih žrtava.

Službe hitne pomoći nastavljaju sa ispitivanjem mesta štrajka.

22:36

Patrijah Kiril: Granatiranje Belgoroda je zločin terorističke prirode

Ruski patrijarh Kiril danas je osudio ukrajinsko granatiranje Belgoroda kao ''zločin terorističke prirode'', koji nema vojnu svrhu, a cilj mu je da zastraši i zbuni narod.

''Uveren sam da počinioci ovog mizantropskog čina nasilja neće moći da unište naše jedinstvo ili da poseju seme panike u srcima naših sunarodnika. Nadam se da će regionalne vlasti učiniti sve što je moguće za nastradale i pogođene katastrofom'', rekao je on.

Patrijarh je saopštio da je naložio Sinodskom odeljenju za dobrotvorno i socijalno služenje da pruže pomoć pogođenim ljudima u Belgorodskoj oblasti, navodi se na veb-stranici Ruske pravoslavne crkve.
 

22:01

Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je apelovao na zapadne saveznike da dozvole da se njihovo oružje, uključujući dalekomente granate i rakete, koristi za napade na vojne aerodrome i baze na teritoriji Ruske Federacije.

''Apelujem na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku: potrebna nam je sposobnost da zaista i u potpunosti odbranimo Ukrajinu i Ukrajince. Ruski teror se može zaustaviti samo na jedan način: udarom na neprijateljske vojne aerodrome, baze i logistiku'', rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

On je istakao da je oslobođenje ukrajinskog vazdušnog prostora od napada ruskih vođenih vazdušnih bombi bitan korak ''da se Rusija primora da traži prekid rata'' i da se sklopi pravedan mir, prenosi Ukrinform.
 

21:24

Pogođena zgrada u Harkovu?

19:50

U ruskom granatiranju Časovog Jara poginulo pet osoba


U današnjem ruskom granatiranju grada Časov Jar poginulo je pet osoba, a ruske snage su napredovale u Donjecku, preneli su danas mediji.

U napadu su pogođene višespratnica i privatna kuća, rekao je regionalni guverner Vadim Filaskin, navodeći da su žrtve bile muškarci starosti od 24 do 38 godina, prenosi AP.

On je pozvao preostale građane da napuste ovaj grad na prvoj liniji fronta, koji je pre rata imao populaciju od 12.000 ljudi.

"Normalan život je nemoguć u Časovom Jaru već više od dve godine. Nemojte da budete ruska meta, evakuišite se", napisao je Filaskin na društvenim mrežama.

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov izjavio je da su u ruskom granatiranju regiona Harkov poginule dve sosobe, jedna žrtva je izvučena iz ruševina kuće u selu Čerkaska Lozova, dok je druga žena preminula od povreda na putu prema bolnici.
 

17:38

Rusija iznela dokaze: Američka privatna vojna kompanija se bori na strani Ukrajine u Kursku

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je na sednici Saveta bezbednosti da postoje dokazi da američka privatna kompanija "Forvard obzervejšn grup" ratuje na strani Ukrajine uprkos svim normama međunarodnog prava.

Ruski diplomata je ujedno i upozorio da pred našim očima zapadne kolege grubo krše norme međunarodnog humanitarnog prava.

Kako saopštavaju ruski mediji, još uvek nije utvrđeno gde je tačno uslikana fotografija američkih plaćenika, ali sudeći po okruženju, oni se nalaze ili na teritoriji Rusije ili Ukrajine.

Podsetimo, nešto ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na raport otpravnicu poslova SAD u Rusiji Stefani Holms kako bi joj saopštilo da Moskva ima dokaze da se Amerikanci bore u Kurskoj oblasti.
Moskva je istakla da su takvi postupci u suprotnosti sa izjavama administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena o navodnoj neumešanosti Amerike u prodor ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije.

17:38

Holandija će isporučiti Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila

Holandija će isporučiti Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila "viking", saopštio je ministar odbrane Ruben Brekelmans.

"Viking" je amfibijsko oklopno teretno vozilo koje može da se kreće po vodi sa maksimalnom brzinom od pet kilometara na sat. Ovakav tip vozila koristi se i za prevoz vojnika.

15:00

Traju borbe kod Časovog Jara

13:45

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruska grupa "Centar" zauzela je mesto Kirovo u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i nastavlja da se probija u dubinu odbrane ukrajinske vojske.

Jedinice vojne grupacije "Centar" su za protekla 24 sata odbile sedam kontranapada ukrajinske vojske i tom prilikom likvidirale 455 vojnika. Takođe, uništeno je i jedno oklopno vozilo, tri automobila, dve artiljerije "msta-B" i tri haubice D-30.

Ruska grupa "Dnjepar" je likvidirala do 80 ukrajinskih vojnika i uništila skladište vojne opreme i municije.

Grupa "Zapad" u minulim borbama poboljšala je taktički položaj i likvidirala do 460 ukrajinskih vojnika za poslednja 24 sata. Takođe, uništila je i šest ukrajinskih skladišta municije.

Grupa "Sever" je likvidirala do 125 ukrajinskih vojnika u Harkovskoj oblasti. Reč je o vojnicima 92. desantne i 113. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.

Grupa "Jug" zauzela je povoljnije položaje i odbila kontranapad ukrajinske vojske. U borbama je poginulo do 780 ukrajinskih vojnika. Borbe su se vodile u blizini mesta Časov jar, Zaliznjansko, Kurdjumovka i Konstantinovka u DNR.
 

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: