Svet 0

30.08.2024.

15:34

Filipini: Bivša gradonačelnica optužena za pranje novca

Filipinske vlasti danas su podigle optužnicu zbog pranja novca protiv odbegle bivše gradonačelnice Alis Guo, za koju se takođe veruje da je povezana sa kineskim kriminalnim sindikatima.

Izvor: Tanjug

Filipini: Bivša gradonačelnica optužena za pranje novca
Profimedia

Podeli:

Senat u Manili traži Guo, poznatu i kao kinesku državljanku Guo Hua Ping, jer je odbila da prisustvuje saslušanjima o njenim navodnim kriminalnim vezama.

Ona je negirala optužbe, insistirajući da je rođena državljanka Filipina koja se suočava sa "zlonamernim optužbama", prenosi Rojters. Savet za borbu protiv pranja novca (AMLC), sa Nacionalnim istražnim biroom i Predsedničkom komisijom za borbu protiv organizovanog kriminala, zajedno je podneo više tačaka za pranje novca protiv Gua i 35 drugih lica u Ministarstvu pravde.

''Ova lica navodno su bila umešana u složenu šemu pranja novca povezanog sa krivičnim delima prevara, kvalifikovanom trgovinom ljudima i kršenjem Kodeksa o propisima o hartijama od vrednosti“, navodi AMLC.

Guo i njeni saradnici su navodno oprali više od 100 miliona pezosa (1,8 miliona dolara) prihoda od kriminalnih aktivnosti, saopštio je savet. Savet je takođe tražio da oduzimanje imovine vredne šest milijardi pezosa, uključujući nekretnine, luksuzna vozila i helikopter koji su Guo i njeni saradnici akumulirali navodnim nezakonitim aktivnostima.

Guo, koju je ombudsman lokalne vlade nedavno smenio sa funkcije gradonačelnice Bambana, pobegla je iz zemlje prvobitno u Maleziju i Singaput, a ovog meseca u Indoneziju, koristeći svoj filipinski pasoš, saopštila je filipinska agencija za borbu protiv kriminala.

Istraga Senata počela je u maju nakon što su vlasti izvršile raciju u kazinu u poljoprivrednom gradu Bambanu martu, navodno otkrivši prevare koje se vrše iz objekta izgrađenog na zemljištu u delimičnom vlasništvu bivše gradonačelnice.

Ovaj slučaj dolazi usred rastućih tenzija između Filipina i Kine zbog spornih teritorija u Južnom kineskom moru, piše britanska agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: