Svet 15

30.08.2024.

10:51

Stanje postaje šizofreno; Ni Gerasimov, ni Sirski se ne povlače

Nakon gotovo 920 dana rata u Ukrajini situacija je, može se reći, blago šizofrena, ocenjuje Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji.hr

Stanje postaje šizofreno; Ni Gerasimov, ni Sirski se ne povlače
Profimedia

Podeli:

I dok ukrajinska snage napreduju u ruskoj oblasti Kursk, gde su osvojili više od 100 naselja i teritoriju površine oko 1.300 kvadratnih kilometara, Rusi trenutno nezadrživo napreduju u Donbasu, u smeru kod važnog strateškog grada Pokrovska.

Ukrajinci su u oblasti Kurska zauzeli Rusima više teritorija nego Rusi u Donbasu, iako tamo živi više stanovnika, a Pokrovsk i obližnji Mirnograd su zadnja velika mesta na zapadnom delu Donbasa koje kontrolišu Ukrajinci sa oko 100.000 ljudi, piše Vlado Vurušić za Jutarnji list.

Ruske snage su sada na na desetak kilometara od Pokrovska, čijim bi zauzimanjem ostvarili cilj za dalje napredovanje i kontrolu nad celim područjem Donbasa koje je Rusija, podsetimo se, anektirala još prošle jeseni Putinovom odlukom.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kako je situacija kod Pokrovska "veoma teška" jer su Rusi koncentrisali glavninu svojih snaga na tom pravcu.

Doduše, Ukrajinci su pretpostavljali da bi Rusi mogli deo snaga s tog fronta da povuku u odbranu Kurska, ali se rusko zapovedništvo odlučilo da im je Pokrovsk prioritet, bez obzira na situaciju u oblasti Kursk pa i oni, kako pretpostavljaju ruski prorežimski vojni blogeri, smatraju da će Ukrajinci morati da povuku svoje snaga iz Kurska kako bi zaustavili napredovanje u Donbasu. Ali, čini se da tako nešto ni jedna strana, za sada, ne želi preduzeti.

General Oleksandr Sirski, zapovednik ukrajinske vojske, rekao je da je jedan od ciljeva "kurske operacije" baš i bio taj da se rastereti front u Donbasu, odnosno da Rusi deo snaga povuku iz Pokrovska.

Ruski mediji javljaju da je oštećena pruga na glavnom kolodvoru. Ali, s druge strane, eventualnim padom Pokrovska Ukrajinci bi se suočili s problemom odbrane na jugozapadnom delu fronta. Početak jeseni biće, pretpostavljaju vojni analitičari, vrlo važan za dalji tok rata.

Moskva, pak, besomučno raketira Kijev i mnoge ukrajinske gradove, a napadnuto je čak 15 ukrajinskih regija istovremeno, a 29. avgusta napad na Kijev trajao je čak šest sati.

Ruska ofanziva strateški je važnija, ali ova u Kursku ima važan psihološki i politički efekt - pozitivan za Ukrajince, a negativan za Ruse - jer je rat ipak prebačen i na njihov teren. Kako piše ukrajinski portal kanal24 smjer, Pokrovsk je strateški važan jer bi njegovim zauzimanje Rusi izbili na područje između Mirnograda i Kramatorska, a sledeće mesto je Konstantinovka i Časiv Jar, koji je "ukrajinska predstraža".

Njega brane već više od šest meseci. Grad je na uzvišenju i ne mogu ga zauzeti, ali su mu presekli linije snabdevanja, objašnjava ukrajinski vojni analitičar Pavel Narožni. On navodi da je situacija slična kao i s Bahmutom i pogotovo Avdejevkom, za čije je osvajanje Rusima trebalo od šest do devet meseci, uz velike ljudske gubitke, pa se pretpostavlja da bi se isto moglo ponoviti i u slučaju Pokrovska.

Ukrajinci, pak, navodi nezavsni portal Meduza, sada izgleda koncentrišu svoje snage na odbranu grada, a puštaju Ruse da zauzmu naselja s njegove severne i južne strane. Analitičar Narožni kaže da su Rusi izbili na 5, 6 kilometara od sela Vozdviženka, koja je uz važnu saobraćajnicu prema Konstantinovki, ali ga ne mogu zauzeti već nekoliko sedmica jer su uglavnom "fiksirani" na Pokrovsk. Tamo Ukrajinci šalju glavninu svojih snaga, a Rusi ne mogu poslati pojačanja zbog problem u Kursku.

O tome je govorio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Uz to, ruska vojska morala je poslati pojačanja i u oblast Belgorod, kako se i tamo ne bi dogodio "upad". Uz to, evakuisano je nekoliko pograničnih sela u toj oblasti, a već je najavljeno da se na području oko 20 km od granice odgađa početak školske godine, odnosno da će se nastava odvijati na mreži ili "prema dogovoru s roditeljima".

I sve je to veliki, začarani ratni krug. Na Krimu je donesen zakon kojim će se "dobrovoljnim" sudionicima tzv. specijalne vojne operacije, besplatno davati zemljišta, pa što je "ugovor s vojskom" i boravak na ratištu duži, to će, pišu tamošnji mediji, "posedi biti veći".

To je još jedan Putinov pokušaj da privuče novo "meso" za ratište kako bi izbegao, čini se, neizbežnu novu mobilizaciju koje se mnogi u Kremlju pribojavaju zbog reakcije javnosti i privrede.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: