Svet 7

30.08.2024.

11:18

"Vladimir Putin je možda izgubio delove Rusije, ali će već ovog vikenda dobiti pola teritorije evropske sile"

Vladimir Putin je možda zabrinut zbog iznenadnog upada Ukrajine u rusku oblast Kursk ranije ovog meseca, ali će ovog vikenda verovatno slaviti teritorijalne dobitke malo zapadnije – u Nemačkoj, piše Politiko.

Izvor: Jutarnji.hr

"Vladimir Putin je možda izgubio delove Rusije, ali će već ovog vikenda dobiti pola teritorije evropske sile"
Profimedia

Podeli:

Stranke koje su naklonjene Rusiji i tri istočnonemačke države: Brandenburg, Saksonija i Tiringija spremne su za značajan napredak na regionalnim izborima koji će se održati u septembru.

Proruski AfD ima velike šanse da pobedi u sve tri provincije, a nedavno osnovana levičarska alijansa Sahra Vagenkneht (BSV) raste.

Moskva će tako ponovo uspostaviti snažno uporište u velikom delu bivše Istočne Nemačke, regionu kojim je decenijama dominirala tokom Hladnog rata.

Ukoliko se takvi rezultati ostvare, oni će sigurno izazvati duboku uznemirenost širom Nemačke. To bi uzdrmalo ionako klimavu koaliciju u Berlinu do temelja.

To bi značilo i ličnu pobedu za Putina: ruski lider je 80-ih bio špijun KGB-a u Drezdenu, nakon čega je postao fasciniran svim nemačkim. Njegov biograf ga je jednom čak nazvao 'Nemcem u Kremlju'.

Očekuje se da će promoskovske stranke, koje se nalaze na krajnjoj desnoj i levoj strani političkog spektra, osvojiti najmanje 50 odsto glasova u regionima, prema poslednjim anketama. U državi Tiringiji se predviđa da će ove stranke osvojiti čak 65 odsto, a prva će završiti AfD sa oko 30 odsto.

Iako nisu sve stranke otvoreno proruske kao AfD, one dele dva narativa koje gura krajnja desnica: da NATO deli krivicu za rat u Ukrajini i da bi mirno rešenje bilo moguće samo ako se Zapad ozbiljno pozabavi diplomatijom. .

Glavne nemačke vladajuće stranke na nacionalnom nivou — Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) — gurnute su u status također vodećeg statusa, a ankete predviđaju kumulativni rezultat od oko 12 posto u Saksoniji i Tiringiji i 27 odsto u Brandenburgu. Čak i kada se uključi najveća nemačka centristička snaga, konzervativni demohrišćani (CDU), kombinovane glavne stranke ne prelaze 50 odsto.

To je izuzetan pad za centrističke partije koje su oblikovale politički život Istočne Nemačke nakon ponovnog ujedinjenja.

Brzi uspon AfD-a i drugih populističkih partija značio je da se i Zeleni i FDP sada suočavaju sa mogućnošću izbacivanja iz sva tri državna parlamenta. Za ta mesta bi morali da osvoje najmanje pet odsto glasova.

Pročitajte još:

Dat potpuni kart blanš za napad na Rusiju; "SAD su postale strana u sukobu"

"Situacija je složena": Preti nuklearna katastrofa?

Upozorili su: Rusi spremaju haos?

Ukrajina će moći da bombarduje Rusiju: Kijev dobio zeleno svetlo da koristi F-16

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: