Svet 18

30.08.2024.

23:55

Rat – dan 918: Masovni udari; Granatiran Belgorod; Zelenski očajan

918. dan rata u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Rat – dan 918: Masovni udari; Granatiran Belgorod; Zelenski očajan
Profimedia/Wolfgang Schwan / Anadolu

Podeli:

Ukrajinska vojska greškom oborila F-16 koji je dobila od NATO-a – pilot je nastradao, javljaju ruski mediji. Ukrajinci tvrde da je uzrok pada borba ili greška pilota.

Ruska vojska saopštila da su tokom noći njeni sistemi PVO presreli i uništili 18 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Krima, Brjanske, Kaluške i Belgorodske oblasti.

Završeno

23:50

Ukrajina objavila snimak tenka T-84: Tvrde da je najbolji na bojnom polju

23:23

Tokom granatiranja Belgoroda i Belgorodske oblasti poginulo pet osoba, 37 ranjeno

Pet osoba je poginulo u granatiranju ukrajinskih snaga Belgoroda i Belgorodske oblasti iz višecevnog raketnog sistema Vampir (MLRS), saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Od posledica zadobijenih povreda, jedna žena i četiri muškarca preminuli su na licu mesta pre dolaska Hitne pomoći... Ranjeno je 37 civila, među kojima šestoro dece. Sedmoro odraslih i troje dece su u teškom stanju. Sve žrtve su prebačene u medicinske ustanove u Belgorodu", napisao je on na Telegram kanalu.

22:55

Glatkov: Jedna osoba poginula, sedmoro ranjenih u granatiranju Belgoroda

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov kaže da je jedan civil ubijen, a sedam povređeno u ukrajinskom granatiranju istoimenog grada.

22:54

Kijev: Protekle nedelje ruske snage napale sa 400 projektila i dronova

Ruske snage su ove nedelje napale Ukrajinu sa više od 400 projektila i dronova, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska delegacija, uključujući šefa kabineta predsednika Andrija Jermaka i ministra odbrane Rustema Umerova, sastala se u Vašingtonu sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom i obavestila ga o situaciji na bojnom polju, navodi se u saopštenju.

21:45

Pavel: Još ima prostora za efikasniju pomoć Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel poručio je danas da još ima prostora za veću i efikasniju pomoć Ukrajini, jačanje antiruskih sankcija i slabljenje sposobnosti ruske industrije da podrži rat.

"Otvoreni sukob je poguban put za sve. To se odnosi i na Rusiju, koja je danas svakako slabija i krhkija nego pre 2022. godine", rekao je Pavel na otvaranju 19. godišnje konferencije o bezbednosti Globsec u Pragu.

20:48

Rusi u "akciji": Ukrajinci se povlače

Ruska vojska napreduje u Zaporoškoj oblasti i probila se napred na frontu severno od sela Rabotino čime je primorala ukrajinsku vojsku na povlačenje, saopštio je zamenik predsednika koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Rusije Vladimir Rogov.

Kako je rekao, na frontu su u toku kontrabaterijske borbe kao i borbe prsa u prsa, koriste se jurišni dronovi i višecevni lansirni sistemi, a uključena je i borbena avijacija.
 

20:48

Direktan pogodak

Jedna osoba je poginula, a sedam ranjeno nakon što je ukrajinska granata direktno pogodila putnički automobil u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na lice mesta stigla su vozila hitne pomoći, a u toku je zbrinjavanje ranjenih civila u medicinskim ustanovama. On je dodao da je pored toga pogođeno i nekoliko komercijalnih objekata.

Gladkov je naglasio da je PVO sistem ruskih snaga dejstvovao iznad Belgoroda i Belgorodskog okruga, kao i da je oboreno nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu gradu.
 

19:12

Slovenija za sada neće obučavati trupe na teritoriji Ukrajine

Slovenija za sada neće obučavati vojnike na teritoriji Ukrajine, a Ljubljana je u okviru misije EU izvršila obuku 800 ukrajinskih trupa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva odbrane Damir Črnčec posle neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

On je novinarima rekao da su ukrajinski vojnici obučeni da budu vojni inženjeri, bolničari i nišandžije, prenela je agencija STA.

Prema vladinoj odluci, u misiji može da učestvuje do trideset slovenačkih instruktora vežbe, dok realan broj varira, a ministarstvo ne vidi potrebu da se njihov broj poveća.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: