Svet 6

29.08.2024.

22:38

Upozorili su: Rusi spremaju haos?

Švedske vlasti upozorile su na povećan rizik od ruske sabotaže, posebno u vezi sa postrojenjima za proizvodnju oružja, dok odbrambena industrija kaže da je sve više meta napada. Na isto je juče upozorila i Norveška.

Izvor: Index.hr

Upozorili su: Rusi spremaju haos?
Profimedia

Podeli:

Bezbednosne kompanije u Švedskoj prijavile su porast pokušaja sabotaže, uključujući letove dronova iznad objekata odbrambenih kompanija kako bi ih dokumentovali i mapirali, zatim "agresivnije" špijunaže, sajber napade i dezinformacijame.

Evropa je poslednjih meseci doživela niz incidenata za koje se veruje da uključuju Rusiju, uključujući osujećeni pokušaj ubistva generalnog direktora nemačkog proizvođača oružja i požar u fabrici metala u vlasništvu proizvođača odbrambene opreme u Berlinu.

"Već neko vreme povećan rizik od ruskih akcija koje ugrožavaju sigurnost"

Švedska služba bezbednosti (Sapo) saopštila je da postoji "povećana sklonost Rusije prema riziku", uključujući vršenje uticaja i sabotažnih operacija.

"Već neko vreme primećujemo naznake povećane sklonosti Rusije prema riziku, a to se odnosi na aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost. To je široko rasprostranjeno, od operacija uticaja pa sve do sabotaže koja je usmerena na Zapad, a time i na Švedsku," izjavio je Karl Melin, portparol Sap-a, za švedsku televiziju SVT.

Kao rezultat švedske podrške Ukrajini, Sapo smatra da su vojna postrojenja i fabrike oružja najranjiviji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: