Svet 1

29.08.2024.

18:56

Nemačka traži promenu: Šolc najavio razgovore

Posle smrtonosnog terorističkog napada nožem koji je izvršio jedan Sirijac u Zolingenu, i vlada u Berlinu i opozicija smatraju da su potrebne izmene u migrantskoj politici.

Izvor: dpa-prototype.de

Nemačka traži promenu: Šolc najavio razgovore
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Podeli:

Kancelar Olaf Šolc sada je najavio i razgovore o tome sa vlastima nemačkih pokrajina i sa opozicionim demohrišćanima.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) će "uskoro pozvati po jednog predstavnika predsedavajućih i kopredsedavajućih Konferencije pokrajinskih premijera, predstavnike najveće opozicione partije i nadležnih saveznih ministarstava na poverljive i ciljane razgovore o toj temi", rekao je Šolc posle susreta sa britanskim premijerom Kirom Starmerom (Keir) u Berlinu.

U tim ragovorima će, kako je rekao, biti reči o deportaciji odbijenih azilanata, suzbijanju islamističkog terora i o zakonu o držanju oružja. Dodao je da će pri tome biti uvaženi i predlozi pokrajina i demohrišćana.

Iako je broj deporatacija ilegalnih migranata iz Nemačke u prvom polugođu u odnosu na prošlu godinu porastao za više od četvrtinu, to ni dalje nije ni izbliza dovoljno, naglasio je kancelar.

"Zato će vlada nastaviti sa naporima da dodatno ograniči neregularne migracije. U to spadaju i nove zakonske mere koje u vladi od prošlog vikenda intenzivno usaglašavamo. To su, pre svega, i pooštravanje prava na posedovanje oružja, mere protiv nasilnog islamizma, i mere koje se tiču prava boravka, a pre svega o dodatnom olakšavanju deportacije", rekao je Šolc.

Lider demohrišćanske CDU Fridrih Merc (Friedrich Merz) je Šolcu na sastanku u utorak ponudio podršku najveće opozicione partije za hitno usvajanje zakona koji treba da suzbiju neregulisano useljavanje.

Merc nudi dogovor o setu zakona koje Šolcovi socijaldemokrati (SPD) i CDU mogu da proguraju kroz Bundestag i bez manjih partnera u vladinoj koaliciji, Zelenih i liberalne FDP.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: