Svet 8

29.08.2024.

11:03

Karte su bačene; Putinov blef je razotkriven

CNN u analizi govori da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski baca sve karte na sto kako bi pokušao da dobije opipljive rezultate pre nego što američki izbori promene sudbinu Ukrajine.

Izvor: Index.hr

Karte su bačene; Putinov blef je razotkriven
Profimedia

Podeli:

Od iznenadne invazije na ruski region Kursk početkom avgusta tolerancija Ukrajine na rizik naglo je porasla. Pre dva dana vrhovni ukrajinski general je otkrio da su zauzeli 100 ruskih naselja, a u međuvremenu su se pojavili izveštaji da se ukrajinske snage pokušavaju probiti u još jednu rusku regiju – Belgorod.

Kako dodaje CNN, invazija na Rusiju nije jedini ukrajinski adut. Naime, u proteklim mesecima videli smo kako Ukrajina izvodi dosad najhrabrije udare na infrastrukturu duboko u Rusiji, aerodrome, rafinerije nafte, skladišta municije... i to svaki dan. Takođe, činilo se da se ukrajinski napad dronovima prošle srede približio Murmansku, severnom pomorskom čvorištu u arktičkom krugu, gde se nalazi veći deo ruskih nuklearnih podmorničkih snaga, prema lokalnom ruskom zvaničniku.

Juče su prekinuti letovi u Kazanju, gradu istočno od Moskve, na pola puta do Urala, nakon još jedne očigledne pretnje dronovima.

Domet kijevskih bespilotnih letelica nezamisliva je komplikacija za ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je pre dve i po godine očekivao da će se ruska zastava vijoriti u Kijevu u roku od nekoliko dana.

Umesto toga, dim mu kulja iz infrastrukturnih postrojenja u Rusiji.

Zelenski se pohvalio i uspešnošću aviona F-16, koji su presreli ruske projektile. Ova značajna promena u sposobnostima Kijeva da projektuje vazdušnu moć samo će rasti u nadolazećim mesecima i ugroziti jedinstvenu, dugoročnu prednost Rusije – kontrolu neba i sposobnost izvođenja vazdušnih  udara kad poželi.

Dok se čini da Zelenski baca sve što može u borbu, izgleda da Putin “gudi” dobro poznatu melodiju. Neki analitičari su primetili da Kremlj prikazuje debakl u Kursku maltene kao prirodnu katastrofu. Dim koji kulja nešto je što lokalni zvaničnici moraju da ugase, ali čini se da ga Putin uglavnom ignoriše.

Rusi za to vreme silovito idu ka Pokrovsku. Čini se da se radi o kockanju koje Zelenskom odgovara, ocenjuje CNN i dodaje da bi pad Pokrovska mogao biti sedmicama udaljen, prema trenutnim procenama tempa ruskog napredovanja.

Nakon Pokrovska, Ukrajinci zapravo nemaju šta da brane. Nema većeg grada ili položaja, sve do grada Dnjepra na drugoj strani regiona Zaporožje.

Možda je i Zelenski procenio da je gubitak Pokrovska neizbežan, ali on ima druge ciljeve: upadi u Kursk predstavljaju pobedu koja može rešiti dva hitna problema Kijeva: volju NATO-ovih saveznika da snabdeju oružjem stranu koja lošije prolazi u ratu, ali i spremnost ukrajinskih muškaraca da se bore u naizgled izgubljenom ratu.

Isprepletenost sa situacijom u Americi bila je očigledna kada je Zelenski u utorak rekao da će u septembru predsedniku Džozefu Bajdenu, ali i kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu, predstaviti svoj "tajni plan za pobedu". Kako navodi CNN, taj plan verovatno uključuje intenzivne napade dronovima, možda i korišćenje američkog oružja dugog dometa.

U poslednje tri sedmice pojavila se i nova, do sada nepoznata paradigma, o kojoj je Zelenski takođe govorio. Naime, ispostavilo se da uprkos šokantnom upadu u Kursk, više gotovo niko ne spominje rusku pretnju eskalacijom. Kao da je granica njene konvencionalne moći razotkrivena poniženjem u Kursku, s ispraznošću Putinove nuklearne retorike, zaključuje se u tekstu koji objavljuje CNN.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: