Svet 4

29.08.2024.

9:50

Podvala propala; Ukrajini preti katastrofa

Ukrajinska podvala s napadom na Kursku oblast u Rusiji nije uspela i toj zemlji sada preti katastrofa na mnogim linijama fronta. Uveden je i policijski čas, a ljudi čekaju upad Rusa.

Izvor: Večernji list

Podvala propala; Ukrajini preti katastrofa
shutterstock, StunningArt

Podeli:

Nakon ukrajinskog napada na Kursk, Rusija će poslati najmanje 30.000 vojnika u tu svoju ratom pogođenu regiju, kazao je juče ukrajinski vrhovni zapovednik Oleksandr Sirski.

Situacija se na tom području još nije stabilizovala, vode se bitke na nekoliko frontova.

Ukrajina je i zadnjih nekoliko dana uspela da zauzme neka naselja, ali to napredovanje je značajno sporije u odnosu na prve dane ukrajinskog prodora u Kursku oblast.

Iako se podaci zaraćenih snaga o tome razlikuju, verovatno Ukrajina nadzire više od 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritore i stotinjak naselja na tom području.

Ali, dok je Ukrajina očekivala kako će njihova akcija u Kursku odvući znatne ruske vojne snage s drugih delova fronta, to se ipak nije dogodilo u Donjecku, gde Ukrajini preti katastrofa.

Rusija je povukla u Kursk snage s nekih manje aktivnih delova ratišta, ali na Donjeck nije nimalo smanjila pritisak, nastavivši tako svoje vojne uspehe započete osvajanjem Avdejevke u februaru. Takođe, kako piše Večernji list, zabrinjava brzina kojom Ukrajina gubi nadzor nad područjem pokraj dva velika grada – Pokrovsk i Mirnograd.

Samo nekoliko dana trebalo je ruskoj vojsci da ovlada Novohrodivkom, gradom od 14.000 stanovnika, za koji se očekivalo da bude velika prepreka za rusku vojsku koja se nastoji probiti do Pokrovska, grada od 60.000 stanovnika koje je važno logističko sedište i za koji analitičari upozoravaju kako bi njegov gubitak imao katastrofalne posledice za odbranu celog područja prema milionskom gradu Dnjepru.

Ovladavanje Novohrodivkom dovelo je rusku vojsku na 10 km od Pokrovska te omogućilo Rusima ulazak u još jedan važan grad, Selidovo, gde su za jedan dan stigli do središta mesta.

Ono što zabrinjava analitičare, ali i brojne ukrajinske blogere, jesu snimci iz osvojenih naselja na tom potezu koji prikazuju gotovo netaknuta okupirana naselja, što ukazuje na brzo povlačenje ukrajinske vojske.

Za razliku od onih naselja otpre samo nekoliko meseci koja su bila redovno uništavana do zadnje kuće kako bi se slomio otpor ukrajinske vojske u njima, sada ruska vojska osvaja očuvana naselja, i to po nekoliko u danu, na tom delu fronta.

A Pokrovsk je vrlo važan grad. Kroz njega prolazi nekoliko železničkih linija i glavnih saobraćajnica. Do pre koju sedmicu u Pokrovsku se vodio takoreći normalan život, ali se to sada promenilo.

Evakuacija je počela tek nedavno, a sada je policijski čas u gradu i okolnim naseljima uveden od 15 sati pa do sutradan u 11 sati, dakle traje 20 sati.

Neki rudnici u tom gradu radili su još početkom avgusta, a sada svi očekuju skorašnji ulazak ruskih trupa i ulične borbe.

Spominje se novi Bahmut. "Pokrovsk je vrlo važno središte, središte odbrane. Ako izgubimo Pokrovsk, cela linija fronta će se raspasti", upozorava vojni stručnjak Mihajlo Žirokov.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: